breaking news

Rani Yahya kruist degens met Joe Soto tijdens UFC Fortaleza

February 14th, 2017 | by Marcel Dorff

De UFC heeft zojuist waarschijnlijk een van de laatste gevechten toegevoegd aan de UFC Fight Night 106 card in Fortaleza, Ceará, Brazilië. BJJ Wizard Rani Yahya mag in zijn thuisland voormalig UFC Bantamweight Titeluitdager Joe Soto verwelkomen in een Bantamweight gevecht. Het gevecht zal plaatsvinden op 11 Maart 2017 in het Centro de Formação Olímpica do Nordeste.

Rani Yahya (MMA 23-8-0-1/UFC 8-2-0-1) is een van de meest onderschatte en ondergewaardeerde vechters in de UFC Bantamweight divisie. De Braziliaan kwam via de fusie tussen de WEC en de UFC de organisatie binnen. Yahya vocht al sinds 2007 voor de WEC organisatie waar hij een record van 4-3 neerzette en voor de Bantamweight titel vocht. Uiteindelijk werd via Unanimous Decision verloren van Chase Beebe. Yahya maakte in 2011 zijn UFC debuut destijds nog op Featherweight tegen voormalig WEC Featherweight Kampioen Mike Brown. Yahya won het gevecht via Unanimous Decision. Vervolgens verloor Yahya een #1 contendergevecht tegen Chad Mendes via Unanimous Decision. Vervolgens zette Yahya een winstreak van drie gevechten neer. Onder anderen Josh Grispi en Mizuto Hirota werden verslagen. Eind 2013 verloor Yahya echter verrassend van de Fin Tom Niinimaki via Split Decision. Hierna volgde een gedwongen dubbele confrontatie tegen Johnny Bedford in 2014. Bedford won het eerste gevecht via TKO in de eerste ronde, maar na afloop bleek dat Bedford per ongeluk een kopstoot had uitgedeeld aan Yahya. Het gevecht werd omgezet in een No Contest waarna beide mannen elkaar vijf maanden later opnieuw troffen. Ditmaal wist Yahya via Kimura Submission in de tweede ronde de Amerikaan de baas. Nadat in 2015 een Split Decision van Masenori Kanehara werd gewonnen, trok Yahya deze goede lijn door in 2016. Zo versloeg Yahya in een zeer aantrekkelijke wedstrijd UFC nieuwkomer Matthew Lopez via Arm Triangle Choke Submission, en werd voor eigen publiek in Brasilia de Japanner Michinori Tanaka via Unanimous Decision aan de kant gezet. Yahya kwam met die overwinning de Top 15 van de divisie binnen en heeft nu een winstreak van vier gevechten.

Joe Soto (MMA 17-5/UFC 2-3) is een voormalig Bellator Featherweight en Tachi Palace Fights Bantamweight Kampioen. Soto kwam in Augustus 2014 de UFC binnen, en heeft in de UFC een meer dan opmerkelijk verloop van zijn carrière gehad tot noch toe. De BJJ Black Belt zou het in zijn debuut opnemen tegen Anthony Birchak. Echter ging er iets mis bij het weightcutten bij titeluitdager Renan Barão. De UFC gaf het titelgevecht aan Soto, waardoor hij bij zijn debuut voor de organisatie gelijk de titel kon pakken. Soto gaf de Kampioen TJ Dillashaw zeer goed partij, maar verloor in de vijfde ronde via KO. Iets minder dan een jaar later stond opnieuw de originele partij tegen Birchak op het schema. Soto wist geen raad met de snelle combinaties van Birchak en werd vroeg in de eerste ronde KO geslagen. Begin 2016 mocht Soto dan opnieuw proberen zijn eerste overwinning binnen de UFC te halen. De Japanner Michinori Tanaka was de tegenstander. Volgens velen controversieel won de Japanner een Split Decision. Soto kreeg nog één laatste kans van de UFC. Hij nam het in Juni van dat jaar op tegen Chris Beal. Soto stond zwaar onder druk en verloor naar alle waarschijnlijkheid de eerste en tweede ronde. Laat in de derde ronde wist Soto de rug van Beal te pakken, en vervolgens Beal via Rear Naked Choke Submission te finishen. Soto had zijn eerste UFC overwinning te pakken. Tijdens de TUF Latin America 3 Finale in November 2016 pakte Joe Soto een gevecht aan tegen Marco Beltran op 5 dagen ”notice”. Een heuse klus tegen een Mexicaan in Mexico die in de UFC nog altijd ongeslagen was. Soto wist echter wat hij deed en Beltran na iets meer dan anderhalve minuut via een Heel Hook Submission. Hierdoor lijkt Soto nu eindelijk zijn weg te hebben gevonden in de UFC, en zal hij tegen Yahya proberen zijn winstreak naar drie uit te breiden.

Comments are closed.

Translate »