breaking news

MMA DNA interview: Cor Hemmers legt de GLORY ranking uit

December 12th, 2018 | by Stefan Van Erp
MMA DNA interview: Cor Hemmers legt de GLORY ranking uit
GLORY
0

Voorafgaand aan GLORY 62 spraken wij met Cor Hemmers. Cor is managing director sports bij GLORY en is onder anderen verantwoordelijk voor de rankings bij de promotie. Omdat de rankings van GLORY anders zijn dan we bij vechtsporten gewend zijn wilden wij weten hoe deze tot stand kwamen. Cor nam de tijd om het ons uit te leggen. Ook kwamen onder anderen Badr Hari, Danyo Ilunga en Luis Tavares ter sprake.

Powered by Aiki Budo.

 

Cor, hoe zijn de rankings tot stand gekomen?
Cor Hemmers: Ik heb ooit MO wiskunde gedaan en wilde graag wiskundeleraar worden en ik vind het geweldig om met cijfers en vergelijkingen te werken. Ik was met mijn vrouw op vakantie en bedacht me daar dat we bij GLORY een ranking moesten hebben. Ik wilde een goede ranking op basis van formules om zo objectief mogelijk te zijn. Ik heb toen het idee gekregen om iedere vechter een aantal punten te geven en als ze elkaar dan verslaan dat ze bij elkaar punten kunnen afnemen.
Daar heb ik een formule op losgelaten en deze voorgelegd bij een software bedrijf in Australië die heel veel rankings over de hele wereld doen en zij waren verrast met de tool die ik bedacht had. Uiteindelijk hebben we op basis van deze formule een programma ontwikkeld.

“Een vechter verdient minimaal 25% van het aantal punten van zijn tegenstander als hij wint. Met een KO of TKO win je 35% van het aantal punten van je tegenstander.”

Hoe werkt de formule precies?
Iedere vechter heeft een aantal punten op die ranking. Wanneer een vechter wint kan hij 25% van het aantal punten van zijn tegenstander winnen. Echter zijn er nog additionele punten te winnen. Win je op KO of TKO dan win je 35% van het aantal punten van je tegenstander. Dit zorgt voor een extra motivatie voor vechters om op KO te winnen. Het kan dus zijn dat wanneer een hoger geplaatste vechter op punten wint minder snel stijgt dan een lager gerankte vechter die op KO wint.

Zijn er consequenties als een hoger gerankte vechter verliest tegen een lager gerankt vechter?
Ja, op het moment dat een hoger gerankte verliest van een lager gerankte vechter krijgt deze een “boete” van 25% van het verschil in aantal punten. Stel dat vechter A op nummer 2 staat met 200 punten en vechter B op nummer 5 met 100 punten. Vechter B verslaat A. Het verschil tussen beide vechters in punten is 100. 25% van deze 100 punten (25 punten) gaan er dan af bij vechter A. Wij achten dat een hoger gerankte vechter moet winnen van een lager gerankte vechter.

Voor lager gerankte vechters is het dus makkelijk om snel te stijgen wanneer zij winnen?
Ja, maar ik probeer altijd met de matchmaking dat er niet meer dan 7 of 8 plaatsen verschil in ranking tussen vechters zitten waardoor het een beetje in balans blijft.

Met een toernooi is dit natuurlijk een stuk lastiger
Ja, dat is inderdaad lastiger. De puntenverdeling voor een toernooi werkt ook anders dan bij normale wedstrijden. Bij een toernooi verdien je direct al punten doordat je bent ingestapt. Dit omdat je als vechter een risico neemt door potentieel drie keer te vechten op een avond. Voor het achtmans toernooi verdien je al 50 punten voordat je de eerste partij hebt gevochten. Hoe verder je in het toernooi komt, hoe meer punten je krijgt. Wanneer je een toernooi wint schiet je omhoog in de rankings. Daarom wist ik vooraf al zeker dat de winnaar van het 8-mans toernooi ook een potentiële titeluitdager voor de kampioen zal zijn gezien hij sowieso in de top 4 van de rankings eindigt.

Hoe werkt het programma met het verschil in aantal partijen per vechter?
Het software programma is gebaseerd op 3 tot 4 gevechten per jaar. Om dit te kunnen waarborgen en het aantal punten consistent blijft verliest iedere vechter na 1 jaar een derde van zijn punten. Als je dus 3 jaar niet zal vechten ben je al je punten kwijt. Dit zorgt ervoor dat vechters actief moeten blijven om zo in de rankings mee te kunnen draaien en zij niet op de punten kunnen blijven zitten.

Werk je dan met een vast meetmoment voor alle vechters of is het individueel per kalenderjaar?
We houden een jaar aan vanaf het eerste gevecht van de vechter dus dit verschild per vechter. We maken de tranche, zoals wij dit noemen, wel altijd na het evenement om zo de balans er duidelijk in te houden. Anders ontstaan er verwarringen wanneer er voor een evenement al verschuivingen plaatsvinden.

Het viel me ook op dat vechters punten verdienen als zij buiten GLORY vechten. Hoe zit dit precies?
Het klopt dat vechters buiten GLORY ook punten voor hun ranking kunnen verdienen. Een GLORY vechter kan bijvoorbeeld voor een andere organisatie vechten en daar punten mee verdienen. In de basis waarderen wij dan de tegenstander van de GLORY vechter op tweederde van het aantal punten deze vechter heeft. Dus wanneer vechter A uit GLORY bijvoorbeeld 300 punten heeft en een partij voor een andere organisatie vecht, zal de vechter van die andere organisatie op 200 punten worden gewaardeerd. De GLORY vechter kan dan zijn punten winnen aan het gevecht, maar bij verlies ook dus kwijtraken.

Soms zie ik ook interessante dingen in de ranking gebeuren. Bijvoorbeeld bij Massaro Glunder. Deze stond voor zijn partij tegen Kevin VanNostrand negende gerankt. vervolgens verdwijnt hij uit de rankings maar komt vlak voor het gevecht weer terug op plaats negen. Na zijn nipt verloren partij verdween hij weer uit de rankings. Dit lijkt me niet kunnen met de puntenverdeling die je net schetste. Hoe zit dat precies?
We moeten omdat het helemaal computer gestuurd is soms ook handmatig in kunnen grijpen. Bij Massaro Glunder hebben wij dit gedaan omdat hij in eerste instantie door het systeem uit de ranking viel. Wij plaatsten hem handmatig terug. Na zijn verlies zakte hij er weer uit omdat hij niet genoeg punten had. Een ander voorbeeld zijn de Amerikaanse vechters. Op een gegeven moment hebben wij veel evenementen in Amerika gehad waar er dus ook veel Amerikaanse vechters op de kaart komen. In dit geval kan het voorkomen dat een Amerikaan 5 keer vecht en bijvoorbeeld een Robin van Roosmalen maar twee keer, dat de Amerikaan boven van Roosmalen zou komen te staan. Daarom houden wij de optie om handmatig veranderingen toe te kunnen brengen zodat de balans in kwaliteit tussen de vechters gewaarborgd blijft. Wij hebben dit bijvoorbeeld bij Myron Dennis eens gedaan. Deze stond ineens op plaats 5 van de divisie en dan zien we jongens onder hem uit Europa die beter zijn dan hij. Toen hebben we er voor gekozen om de Europese vechters boven hem te plaatsen om zo een betere afspiegeling van de kwaliteiten van vechters te behouden.

Over Robin van Roosmalen gesproken, hij verloor zijn Featherweight titel en gaf aan dat hij niet meer op dit gewicht wilde vechten. Hij is vervolgens uit de Featherweight ranking gehaald en ook niet in de Lightweight divisie opgenomen. Hoe zit dat?
Bij Robin van Roosmalen komt dit omdat hij op dit moment geen contract meer heeft bij GLORY. Zodra hij zijn handtekening onder een contract van ons zet zal hij opgenomen worden in de Lightweight ranking en daar ook hoog in komen te staan gezien zijn verleden als kampioen in die divisie. Wij kijken dan dus naar de voorgeschiedenis en ranken vechters daar initieel in. Ook als Badr Hari weer gaat vechten zal hij in de top 5 van de divisie komen gezien zijn historie. Hij zal het dan zeer waarschijnlijk tegen een gerankte vechter opnemen. Mocht een handmatig geplaatste vechter verliezen dan kunnen wij deze nog opnieuw ranken. We moeten dit soms doen omdat het systeem het beste werkt bij 3 a 4 partijen per jaar.

“Ik verwacht Badr Hari begin 2019 weer in de ring.”

Veel mensen hadden Badr Hari op het toernooi verwacht. Kunnen wij hem binnen afzienbare tijd in de ring verwachten?
We zijn in gesprek met Badr Hari en zijn team. Deze gesprekken waren nog niet afgerond waardoor hij niet deel kon nemen aan het toernooi. Daarnaast zijn we aan het nadenken of we direct een Collision 2 tegen Rico doen of dat we Badr eerst tegen iemand anders laten vechten. Ik verwacht hem in het begin van 2019 weer in de ring te zien.

Hoe zit het eigenlijk met de punten van de kampioen?
De kampioen staat altijd boven de rankings en de nummer 1 contender staat dus op nummer 1 in de ranking. Dit betekent niet dat de kampioen geen punten kan verdienen. Deze zijn op dit moment alleen niet zichtbaar omdat in theorie het zo kan zijn dat de kampioen minder punten heeft dan de nummer 1 contender omdat de kampioen minder wedstrijden heeft gevochten bijvoorbeeld. Wanneer een kampioen zijn titel verliest, worden deze zichtbaar. Het is daarom niet automatisch dat een kampioen bij verlies direct op nummer 1 in de contender lijst staat.

“We kijken bij nieuwe vechters naar hun historie. Zij worden dan initieel geplaatst op de ranglijst.”

Hoe zit het met nieuwe vechter? Bijvoorbeeld een Luis Tavares, ook al heeft deze al 1 partij in het verleden gevochten. Hij komt hoog binnen in de rankings. Is dit gebaseerd op zijn partijen bij andere organisaties?
Ja, ik kijk daar met mijn team naar. Wij beoordelen het level van een vechter en bij Luis Tavares is dit uitgekomen op de plek die hij in de ranking kreeg. Wij kijken dan tegen wie vechters het hebben opgenomen en vergelijken dat met de vechters uit onze eigen divisie. Dan plaatsen wij die vechter initieel in de rankings. Mocht ik er dan naast zitten, kan ik dit altijd aanpassen.

Het is dus zo dat vechter A binnen kan komen met 200 punten en vechter B met 50 punten?
Ja, inderdaad. Luis Tavares is natuurlijk kampioen van twee divisies in een andere organisatie geweest in twee divisies en heeft onder anderen een hoog gerankte GLORY vechter verslagen. Daar kijken we dan naar en bepalen aan de hand daarvan hoeveel punten hij moet krijgen. Stel dat hij zijn eerste 2 partijen zal verliezen, dan kunnen we hem uit de rankings halen. Meestal bepalen we de ranking opnieuw na 1 partij om zo snel mogelijk de juiste balans in punten te kunnen vinden voor een vechter.

Is er een vaste dag dat de rankings gemaakt worden?
Ik krijg op zondag al de nieuwe rankings binnen. Dan kijken we er naar of er geen rare dingen in zitten en geven dan op dinsdagochtend de lijst door aan de afdeling die de website beheert om het up to date te maken. Uiterlijk de woensdag na een evenement willen we de nieuwe rankings online hebben.

Tussen de divisies zitten ook verschillen in het aantal gerankte vechters. Hoe komt dit?
Dit komt omdat wij voor diverse divisies op zoek zijn naar extra talenten. We zijn nu bijvoorbeeld op zoek naar aanwas voor de Middleweight en Light Heavyweight divisies gezien er bij deze divisies vechters tussenuit zijn gevallen.

Ilunga is bijvoorbeeld ook uit de rankings gevallen. Hij vocht onlangs voor de titel. Hoe zit dat?
Danyo Ilunga heeft buiten ons om een partij bij een andere organisatie geaccepteerd en verloren op KO. Aan de hand daarvan hebben wij besloten om hem te ontslaan. Lees hier meer.

Geeft het je extra spanning wanneer een GLORY vechter buiten de organisatie vecht?
Alle andere promoties kijken natuurlijk naar ons. Als GLORY zijnde wil je geen gezichtsverlies lijden door een hoog gerankte vechter die verliest bij een andere organisatie. Bij Sitthichai en Marat Grigorian pakte het juist wel weer goed toen zij beiden een titel veroverden bij andere organisaties. Maar het zorgt wel voor extra spanningen ja. Ook omdat het een jurysport blijft en je niet altijd weet of andere organisaties ook een compleet onafhankelijke jury hebben. Dan zitten wij met een GLORY vechter die je probeert op te bouwen via ons platform en dan hebben wij daar schade van als zij verliezen. Maar we willen vechters ook tevreden houden. Vooral Thaise vechters willen vaak vechten. Daarom staan we bij hoge uitzondering toe dat zij elders mogen vechten. Maar dan wel altijd eerst in overleg met ons.

Kevin VanNostrand heeft officieel protest aangetekend voor de partij tegen Robin van Roosmalen omdat de eerste ronde 4 minuten in plaats van 3 minuten duurde. Kun je daar iets over vertellen?
Vooropgesteld gaan dit soort zaken volledig buiten ons om. het protest ligt er en de ISKA zal zich erover buigen. Wij blijven daar gelukkig buiten. We zijn een overeenkomst met hen aangegaan zodat dit soort zaken op een objectieve manier worden behandeld. Wij hebben daar geen enkele invloed op. Natuurlijk zijn we wel eens teleurgesteld over een uitslag maar daar kunnen we niets aan veranderen.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de rankings? Kijk dan hier op onze website!

Volg MMA DNA voor al het kickboks nieuws uit binnen- en buitenland!

Comments are closed.

Translate »