breaking news

Column : ”Het gebrek aan respect is fnuikend.”

September 10th, 2016 | by Marcel Dorff
Column : ”Het gebrek aan respect is fnuikend.”
Column
0

Zaterdagmiddag het is inmiddels 16.00u, nog ongeveer 15 uurtjes en we weten of we in dit land een kampioen rijker zijn. Maar de vraag is, weten we dat eigenlijk wel?

Alistair Overeem stapt vannacht/morgenvroeg in Cleveland, Ohio de Octagon in om het op te nemen tegen UFC Heavyweight Kampioen Stipe Miocic. Overeem wordt daarmee de tweede Nederlander die voor een UFC belt mag gaan vechten. Eerder lukte het in 1999 de legendarische Bas Rutten om de UFC titel naar ons land te halen. Waar Bas Rutten in de Verenigde Staten ongekend populair is en zelfs een eigen tv-show heeft, is hij hier nauwelijks bekend. Dat wil zeggen bij de mensen die geen vechtsport volgen. Is dat vreemd? Ik denk van wel. En dit komt mede door de gevestigde media die het MMA (of zoals zij zeggen ”Free Fight”) nog altijd niet accepteren als een topsport.

Waarom kan er wel 5 dagen aan een stuk over een Yuri van Gelder geluld worden op nationale TV, maar kan je geen een programma of tv zender vinden (behoudens FoxSports) die zich verdiept en aandacht schenkt aan een Nederlander die op het allerhoogste niveau op MMA gebied een titel kan winnen? Toen ik erover ging nadenken dacht ik : Zou het soms zijn omdat Overeem in Engeland geboren is? En omdat de UFC vaak doodleuk een Engelse/Britse vlag achter zijn naam zet? Nee, dat kon het niet zijn want mijn provinciegenoot Max Verstappen krijgt wel alle aandacht (en terecht overigens) en hij is geboren in België.

Als je kijkt naar wat er in de media is verschenen hier in Nederland over het aanstaande titelgevecht van Overeem is belachelijk weinig. Het AD heeft een net stuk geschreven over het aankomende titelgevecht. Dat is de ENIGE gevestigde naam qua kranten wat een fatsoenlijk stuk heeft geschreven over het aankomende gevecht. Ik heb nog hoop dat ik morgen een stuk vind in een andere krant….hoop moet je altijd houden.

En het leek zo goed te gaan. De UFC kwam eerder dit jaar naar Nederland. Het evenement in Ahoy was zeer populair bij de geschreven media. Na het evenement stokte het….wel werd er uiteraard over Diaz vs. McGregor geschreven (vaak foutief aangeduid als titelgevecht) want als je daar niet over schrijft heb je echt onder een steen gelegen. Het lijkt er vooral op dat je in Nederland als vechtsporter aandacht krijgt als je aanstellerig gedrag vertoond of criminele activiteiten uitoefent.

Als een vechtsporter dan eens een keer wordt uitgenodigd bij een Late Night Talkshow op de Publieke of Commerciële omroep gaat het nooit om de prestaties van de vechtsporter, maar altijd over de regels. Wat mag wel? Wat mag niet? Is de sport niet te hard? Ben je wel psychisch in orde als je deze sport doet? Ik zeg niet dat iedereen (mensen die de sport niet volgen) de regels moet kennen, maar het lijkt me dat je toch een beetje research doet als je iemand uitnodigt. Je vraagt ook niet aan een handballer of hij/zij de bal weleens met de voet speelt.

Al met al het gebrek aan respect voor MMA en de MMA atleten in ons land is fnuikend. Wat dat betreft mogen we FoxSports en FOX dankbaar zijn dat zij het hebben aangedurfd om de UFC op Nederlandse TV te brengen. Dit geldt overigens ook voor Bellator MMA op Spike TV. Kijk bijvoorbeeld naar de Publieke omroep. De NOS pretendeert al jaren dat ze de #1 sportzender van Nederland zijn. Ze zijn de Champions League inmiddels al twee jaar kwijt. En de kwaliteit op de zender is ook steeds minder. Maar is het nu echt teveel werk om één van de 999 teletekst pagina’s te vullen met MMA uitslagen? En dan vooral de bekende bonden? Er zijn genoeg mensen die hier interesse in zouden hebben…helaas zie ik dit nooit gebeuren.

Tot slot hoop ik voor Nederland en voor alle fans dat Alistair Overeem morgen de titel pakt. Misschien gaat er dan eindelijk meer draagvlak en respect komen voor het MMA in Nederland. Want als je gegrepen wordt door het spelletje zit MMA voor altijd in je DNA!!!

Leave a Reply

Translate »