breaking news

Wat zou een vakbond inhouden voor de UFC?

August 2nd, 2016 | by Redactie
Wat zou een vakbond inhouden voor de UFC?
UFC
0

Het is op dit moment een onderwerp van gesprek binnen de UFC. Meer vechters voelen zich benadeeld door de organisatie en het woord vakbond komt steeds vaker uit de mond van verschillende atleten.

Een vakbond is een partij die de atleten zou vertegenwoordigen als het gaat om grote beslissingen. Denk hierbij aan de Reebok deal, het uitbreiden van de persverplichtingen, de deal met USADA etc. Op dit moment heeft de UFC het veto recht om grote beslissingen te maken en moeten de atleten zich hier aan houden. Het oprichten van een vakbond zou de rechten van de atleten beter verdedigen en worden beslissingen beter in overleg gemaakt.

In andere sporten zijn vakbonden heel normaal. Bijvoorbeeld bij het voetbal, waar de FIFpro instaat voor de rechten van de voetballers. Wanneer een voetballer zich onrecht voelt aangedaan kan hij zijn zaak neerleggen bij de FIFpro en wanneer blijkt dat de voetballer gelijk heeft zal die de betrokken voetbalorganisatie hierop aanspreken. De NBA heeft ook een eigen vakbond en zij hebben bijvoorbeeld onlangs besloten dat spelers recht hebben op pensioen na hun actieve carrière. Nu wordt er binnen de NBA een pot geld gereserveerd voor spelers die met pensioen gaat.

Voor de UFC atleten zou een vakbond zeker een goede toevoeging zijn voor de mensen die net buiten de top vechten. Grote namen als Nate Diaz, Conor McGregor, Daniel Cormier etc. hebben zelfstandig goede afspraken gemaakt met de organisatie. Maar voor vechters die voorheen afhankelijk waren van externe kleding sponsoren en nu slechts 500 dollar per gevecht krijgen voor de kleding die zij dragen zou een vakbond een welkome toevoeging zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Joanne Calderwood. Zij ontving voor haar overwinning op Valerie Letourneau $8000. Hiervan moest zij echter nog haar trainers en faciliteiten betalen waardoor ze geen geld meer over had om een nieuwe camp te beginnen. Uiteindelijk heeft de UFC extra geld overgemaakt zodat ze toch weer in training kan. Met een vakbond was dit hoogstwaarschijnlijk niet gebeurd.

Het zal nog even duren voordat het er daadwerkelijk doorheen komt maar de eerste stappen zijn gezet.

Leave a Reply