breaking news

Torenhoge boete en ingetrokken licentie voor Jon Jones

February 27th, 2018 | by Redactie

Jon Jones is voorlopig zijn licentie om te vechten kwijt en moet wachten op de strafmaat die USADA gaat bepalen. Daarnaast kreeg hij een boete opgelegd van $205.000. De voormalig Light Heavyweight kampioen Jon Jones verscheen vandaag bij de hoorzitting voor het California State Athletic Commission omtrent zijn vermeende doping gebruik. Jones werd positief getest op de stof turinabol. Dit is een stof die in anabole steroïden zit. 

Hoeveelheid niet prestatie bevorderend

Tijdens de hoorzitting kwamen meerdere personen aan het woord. Zo gaf de arts van USADA aan dat hij niet eerder heeft meegemaakt dat turinabol in een supplement zat. Wel gaf hij aan dat hij de dosis te laag was om prestatiebevorderend te zijn. Een precieze waarde van de stof kon niet worden bepaald.

Een door team Jones ingehuurde arts gaf ook aan dat de lage waarde van het turinabol er sterk op lijkt dat het per ongeluk is ingenomen. Echter heeft een onderzoek naar 15 verschillende supplementen geen uitsluitsel gegeven. Al deze supplementen werden negatief getest op turinabol.

Jon Jones aan het woord

Vervolgens kwam een duidelijk nerveuze Jon Jones aan het woord. Hij gaf aan dat hij nooit bewust een prestatiebevorderende stof heeft genomen. Hij zei dat hij altijd erg voorzichtig is met het innemen van supplementen. Jones gaf aan altijd open te zijn geweest met USADA en dat hij net zo graag als hen wil weten waar de stof vandaan komt. Hij heeft geen idee hoe de stof in hem is gekomen. Jones gaf aan dat hij verandert is sinds hij community werk heeft gedaan na zijn straf voor het vluchten na een ongeval. Jones heeft 90 scholen bezocht om zijn verhaal te doen en hij gaf aan dat dit een moment van reflectie is geweest en hem heeft laten inzien dat hij moest veranderen.

Papierwerk niet in orde

Jon Jones heeft tijdens het invullen van zijn dopingformulieren in juli 2017 niet alle supplementen ingevuld die hij daadwerkelijk heeft genomen. Dit kwam aan het licht nadat hij 17 supplementen heeft opgestuurd om te laten onderzoeken maar er maar 8 heeft ingevuld op zijn formulier. Jones zei dat dit supplementen als visolie zijn en iedereen die zou moeten nemen omdat ze gezond zijn.

Gelogen over USADA cursussen

Jones zei dat hij, toen USADA de anti-doping commissie werd, nog geschorst was voor zijn “hit and run” incident en hij nooit had verwacht dat iets als een viagra pil op de lijst stond. De commissie vroeg Jones of hij dan niet de verplichte online cursus heeft gevolgd. Hierop antwoordde Jones dat hij dit niet heeft gedaan. Echter stonden ze wel afgetekend als gedaan door Jones. Hierop antwoordde Jones dat zijn management team dit voor hem heeft gedaan. Jones zei dat hij bij de zitting is om volledig open kaart te spelen. Andere commissieleden hadden nog aanvullende vragen over dit waarna Jones bevestigde dat zijn management zijn handtekening heeft gezet.

Commissie hinkt op twee gedachten

Een commissielid geeft voor de uitspraak aan dat hij in een tweespalt zit. Omdat wanneer ze tegen hem stemmen het gelijk het einde van zijn carrière betekent. Aan de andere kant vind hij het lastig dat Jones keer op keer in de fout lijkt te gaan. Een ander commissielid vind het lastig om in te schatten of Jones zichzelf echt heeft verbeterd en dat het erop lijkt dat hij steeds de verkeerde beslissingen neemt. Jones wordt gevraagd of hij nooit heeft overwogen om zijn management te vervangen. Jones geeft aan dat hij dit niet heeft gedaan. Ook geeft dit commissielid aan dat hij het niet eens is met zijn collega en dat ze hier alleen zitten omdat Jones zelf de fout in is gegaan.

De uitspraak

Commissaris Foster adviseert $205.000 boete (40% van de inkomsten van zijn gevecht tegen Daniel Cormier en $5000 additionele boetes) en het intrekken van zijn licentie om te vechten. Foster geeft aan dat hij er niet is om de carrière van Jones te eindigen maar dat hij wel een tijd moet zitten. Foster geeft aan dat hij USADA de strafmaat wil laten bepalen. De commissie heeft hier unaniem mee ingestemd.

Wordt vervolgd…

Volg MMA DNA voor al het MMA nieuws uit binnen- en buitenland! 

 

 

Comments are closed.

Translate »