breaking news

Preview Polaris 9 London: Brazilian Jiu-Jitsu op professioneel niveau

March 4th, 2019 | by Marcel Dorff
Preview Polaris 9 London: Brazilian Jiu-Jitsu op professioneel niveau
Polaris
0

Op vrijdag 15 maart aanstaande staat in London de negende editie van Polaris op het programma. In de Indigo zaal van de O2 Arena zal er een avondvullend Brazilian Jiu-Jitsu programma plaatsvinden, waarbij ook de entertainende waarde van de sport wat meer wordt belicht. BJJ Black Belt en leraar van de Bushido BJJ Beverwijk Sebastiaan Munter kijkt vooruit naar dit toernooi. Lees hieronder verder over zijn gedachten over het aankomende Polaris evenement.

Toernooivorm.
Brazilian Jiu-Jitsu wedstrijden bestaan gewoonlijk uit toernooien, vergelijkbaar met judo en karate, waarbij atleten meerdere wedstrijden op een dag moeten afwerken. In een afvalsysteem komen dan aan het einde van de dag de beste atleten tegen elkaar in de finales uit. Voor toeschouwers vaak lastig te volgen, omdat de toernooien in grote hallen worden gespeeld, met vaak wel 8 tot 10 matten waar tegelijk wedstrijden worden gevochten. Je moet bijna wel een insider zijn om de atleten hier te kunnen volgen en te kunnen genieten van de wedstrijden. Daarbij zijn de BJJ regels vaak ook niet heel duidelijk voor leken, waardoor de sport als kijkspel vaak bijzonder onaantrekkelijk is.

Brazilian Jiu-Jitsu maar op de ‘MMA-manier’
Enkele jaren geleden startten wat prominente BJJ coaches, waaronder Rener Gracie, Metamoris. Voor de eerste keer werden BJJ partijen groots neergezet, op een manier die bij MMA en kickboksen heel gewoon is. Enkele partijen, in een zaal met 1 mat, en alle aandacht op de twee vechters die op dat moment strijden. Hoewel Metamoris commercieel nooit echt van de grond is gekomen, is het concept wel doorontwikkeld en zijn evenementen als EBI, Kasai Grappling en Copa Podio momenteel zeer succesvol aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Mooi voordeel daarbij is dat steeds meer top BJJ’ers nu ook eindelijk echt kunnen gaan leven voor de sport, want ook de gages worden langzaam aan steeds hoger.

Groot-Brittannië als voorloper
De Europese variant van BJJ op een professionele manier neerzetten begon begin 2015 in Wales. Sindsdien wordt er ongeveer elk half jaar een Polaris evenement ergens in het Verenigd Koninkrijk neergezet. Bekende MMA vechters als Dean Lister, Benson Henderson, Rousimar Palhares en Jake Shields maakten al hun opwachting in afgelopen edities. Overigens met wisselend succes, want puur BJJ blijkt toch vaak net iets anders dan MMA. Met Polaris 9 heeft de organisatie weer enkele grote MMA namen weten te strikken. Zo is de hoofdpartij een No-Gi match tussen Bellator’s nummer 1 Middleweight contender Rafael Lovato Jr. en MMA veteraan Jake Shields, die MMA zeges op o.a. Tyron Woodley, Demian Maia en Carlos Condit op zijn naam heeft staan. Ook heeft Polaris ervoor kunnen zorgen dat ze BJJ naar de MMA fan heeft kunnen brengen. Zo kan het gehele evenement Polaris 9 live worden gevolgd op UFC FightPass.

De Prelims
Zoals een UFC of Bellator card prelims heeft, zo heeft Polaris deze ook. In de prelims staan de vaak wat minder aansprekende namen, of aanstormende talenten die hun kans krijgen om te presteren op professioneel niveau. Opvallend is dat Polaris goed heeft gekeken naar de laatst gehouden Open Europese Kampionschappen BJJ in Lissabon. Tal van medaillewinnaars uit heel Europa krijgen een kans om op Polaris te vechten. Zo staat een van de sensaties van de Europeans, de Noor Tommy Langaker, tegen de Zweedse veteraan Sebastian Brosche op de kaart, en mag Tarik Hopstock, eveneens uit Noorwegen het opnemen tegen het aanstormende Ierse talent Eoghan O’Flanagan. IJslander Halldar Logi Valsson, uit het team van Mjolnir MMA waar ook Gunnar Nelson en voorheen Conor McGregor voor uitkwamen, is eveneens medaillewinnaar op de Europeans. Hij neemt het op tegen de Duitse worstelaar Fred Vösgrone.

De Main Card
De main card bestaat uit zes partijen, waarvan er één in gi wordt gevochten. Hieruit valt toch wel op te maken dat het No-gi spelletje iets beter aanslaat. Dit heeft ook te maken met het feit dat BJJ in de gi lastiger te volgen is voor ‘leken’. Polaris doet er echter alles aan om het spelletje zo begrijpelijk mogelijk te maken. Zo krijgen de atleten, in tegenstelling tot de reguliere BJJ regels, geen punten voor posities toegewezen. Voortijdig winnen kan via submission, en in het geval dat er geen submission gevallen is bepaalt een driekoppige jury op basis van strijdvaardigheid, controle over de tegenstander en effectieve aanvallen over de winst.

Het Main Event
De hoofdpartij is Jake Shields vs. Rafael Lovato Jr. Lovato, die er net een zeer zwaar trainingskamp op had zitten in voorbereiding op zijn MMA partij tegen Gegard Mousasi (deze partij werd door Mousasi vanwege een blessure afgezegd), wilde scherp blijven, zonder dat hij in Bellator een mindere tegenstander te bevechten kreeg. Hierop besloot Lovato de BJJ partij tegen Jake Shields aan te nemen.
Shields heeft al drie keer eerder op de Polaris mat gestaan. Shields, die in Californië nog steeds traint met MMA toppers Gilbert Melendez, Nick & Nate Diaz en Kron Gracie, heeft een enorme staat van dienst in het MMA, maar ook zal iedere Polaris fan hem nog kennen van het gevecht met ‘Bad Boy’ AJ Agazarm, wat nogal uit de hand liep en bijna verzandde in een MMA gevecht.

Het Co-Main Event
Het co-main event van Polaris 9 is een dames partij tussen de zeer ervaren 3-voudige BJJ wereldkampioene Gezary Matuda (BRA) en Ffion Davies, de voormalige judokampioene uit Wales. De 24-jarige Davies, die haar hele jeugd deel uit heeft gemaakt van het nationale judoteam van Wales, heeft sinds 2010 het BJJ opgepakt. Ze is black belt onder Darragh O’Connaill (die overigens ook uitkomt op de main card), en heeft onlangs de wereldtitel No-gi en de open Europese titel gi weten te winnen. Matuda, die uit de stal van American Top Team van Ricardo Liborio in Florida komt, is met haar 35 jaar en drie wereldtitels een zeer gevestigde naam. Zij komt terug op Polaris om het tegen het talent uit Wales op te nemen op een voor haar gunstige 55 kilo klasse.

De complete line-up van Polaris 9 is als volgt;
Main Card:
– Jake Shields vs. Rafael Lovato Jr.
– Ffion Davies vs. Gezary Matuda
– Ross Nicholls vs. Vagner Rocha
– Tom Halpin vs. Ethan Crelinston
– Santeri Lilius vs. Teta Rios
– Darragh O’Connaill vs. Mike Perez

Prelims:
– Tommy Langaker vs. Sebastian Brosche
– Eoghan O’Flanagan vs. Tarik Hopstock
– Ed Ingamells vs. Ash Amos
– Fred Vosgrone vs. Halldar Logi Valsson
– Jamie Hughes vs. Arya Esfanomaz
– Nobuhiro Sawada vs. Pedro Diaz
– Marcun Phelan vs. Chris Newman
– Tom Caughey vs. Jack Tyley

MMA DNA zal aanwezig zijn bij Polaris 9 in London voor live uitslagen en mogelijk enige after fight interviews doen.

Powered by Aiki Budo.

Blijf MMA DNA in de gaten houden voor het laatste MMA nieuws uit binnen-en buitenland.

Comments are closed.

Translate »