breaking news

Precies 24 jaar geleden: Drie Nederlanders in actie tijdens UFC 2 – No Way Out

March 11th, 2018 | by Redactie
Precies 24 jaar geleden: Drie Nederlanders in actie tijdens UFC 2 – No Way Out
UFC
0

Precies 24 jaar geleden organiseerde de Ultimate Fighting Championship het tweede evenement onder de naam No Way Out. Tijdens dit evenement in de Mammoth Gardens van Denver, Colorado waren 2000 aanwezige getuigen van een spectaculair zesmans toernooi met Royce Gracie als winnaar. Tijdens dit evenement kwamen er drie Nederlanders in actie.

Freek Hamaker (UFC Record 1-0)
De minst bekende Nederlander in de UFC zal zonder twijfel Freek Hamaker zijn (ook bekend onder de naam Frank Hamaker). Hamaker werd aangekondigd als Sambo specialist en Grieks/Romeins Worstelkampioen, maar was eigenlijk een eigenaar van een sexbioscoop. Wel trainde hij onder Chris Dolman, een pionier als het gaat om worstelen in Nederland. Hij vocht zijn gevecht tijdens UFC 2 tegen Thaddeus Luster. Dit gevecht won hij door middel van een submission (armklem) binnen 5 minuten. Helaas blesseerde Freek zijn hand in dit gevecht en zou hij het toernooi niet kunnen vervolgen. Daarna is Freek niet meer teruggekeerd in de UFC.

 

Orlando Wiet (UFC Record 1-1)
Ook Orlando Wiet (vaak in de media aangeduid als Fransman) vocht tijdens UFC 2. De Muay Thai specialist die maar liefst 180 MuayThai gevechten op zijn naam heeft staan vocht in de eerste ronde tegen worstelaar Robert Lucarelli. Wiet won door middel van TKO binnen 3 minuten. In de kwartfinale kwam Wiet tegen een andere Nederlander, namelijk Remco Pardoel. Wiet die met zijn rug op het canvas lag met bovenop hem Pardoel (die met zijn rug weer op Wiet lag) kwam in gevaar toen Pardoel elleboogstoten begon uit te delen. Pardoel wist deze ellebogen zo goed te plaatsen waardoor Wiet zwaar KO zou gaan. Pardoel ging verder in het toernooi, Orlando Wiet zouden we niet meer terug zien in de UFC.

 

Remco Pardoel (UFC Record 3-2)
De derde Nederlander die tijdens UFC 2 de Octagon instapte was Remco Pardoel. Pardoel, die een Judo, Taekwondo & Jiu Jitsu achtergrond heeft, zou vechten tegen Alberto Cerra Leon. Een Spanjaard met Pencak Silat als discipline. Pardoel zou dit gevecht winnen door middel van een armklem. Hij had hier bijna 10 minuten voor nodig. In de kwartfinale vocht Pardoel tegen Orlando Wiet. Zoals eerder beschreven won Pardoel deze wedstrijd door middel van KO met brute ellebogen. In de halve finale stond UFC 1 kampioen Royce Gracie tegenover Pardoel. Opnieuw wist de Braziliaan een Nederlander te verslaan. Deze keer was het een ‘Lapel Choke’ die hem de das om deed. Deze verwurging is met een ‘Gi’ aan uit te voeren. Gracie kon deze verwurging dus uitvoeren omdat je destijds met kleding aan mocht vechten in de UFC. Zowel Gracie als Pardoel vochten beiden met een Gi.
Anderhalf jaar later zouden we Pardoel tijdens UFC 7 terug zien. In de kwartfinale werd Ryan Parker verslagen door middel van een ‘Lapel Choke’, dezelfde verwurging waarmee Pardoel eerder verloor van Gracie tijdens UFC 2. In de halve finale was Marco Ruas de tegenstander. Ruas was een Luta Livre vechter (gebaseerd op catch-wrestling & judo) maar beoefende daarnaast ook Muay Thai, Taekwondo & Brazilian Jiu Jitsu. Beiden mannen probeerden submissions, maar slaagden niet. Na ruim 10 minuten wist Ruas met stoten en knieën Pardoel te raken op de grond. Toen Ruas in ‘mount’ kwam tikte Pardoel af. Ruas won en zou later ook het toernooi winnen. Dit was voor Pardoel zijn laatste optreden in de UFC.

Lees ook: MMA DNA History Repeats: Nederlanders in de UFC

Volg MMA DNA voor al het MMA en kickboks nieuws uit binnen- en buitenland!

Tweet 20

Comments are closed.