breaking news

Nieuwe definitie van liggende vechter gaat scheidsrechters helpen

January 2nd, 2017 | by Stefan Van Erp

Tijdens UFC 207 ging het uiteraard veel over Nunes, Rousey, Cruz en Garbrandt. Echter gebeurde er in de Prelims ook iets dat stof tot nadenken gaf. 

De partij tussen Tim Means en Alex Oliveira eindigde in een “No Contest” omdat Means volgens scheidsrechter Dan Miragliotta een illegale knie plaatste toen Oliveira op zijn knieën tegen de kooi zat. Direct nadat Means de knie plaatste onderbrak Miragliotta de partij en liet Oliveira verzorgen. Deze kon echter niet verder en werd per brancard de Octagon uit getild.

Het vervelende voor Means is dat de regels die bepalen of een vechter op de grond “ligt” of niet per 2017 veranderd zijn. Tijdens het gevecht op 30 december was de bepaling of een vechter op de grond is heel simpel; Wanneer bij een vechter iets anders dan zijn voetzool het doek raakt “ligt” hij. Per 1 januari is het zo dat een vechter beide handen/vuisten of ander lichaamsdeel op het canvas moet hebben om als liggend gedefinieerd te worden.

De knieën die Means plaatste zijn vanaf heden dus gewoon toegestaan. Opvallend is ook dat de wedstrijd in een No Contest werd beoordeeld wegens “Accidental Knees”. Het was voor iedereen duidelijk dat de knieën die Means plaatste niet per ongeluk waren. Wellicht had Miragliotta de verandering van regels in zijn achterhoofd toen hij tot deze beslissing kwam.

De hoofreden waarom deze regel is aangepast is dat sommige vechters gebruik maakte van de regel. Wanneer je bijvoorbeeld 2 vingers op de grond hield mocht je al niet meer geschopt worden. Het was voor veel scheidsrechters dan ook een doorn in het oog dat zij hiervoor punten moesten aftrekken. Met de nieuwe regels wordt het voor scheidsrechters een stuk makkelijker om te bepalen of een vechter ligt of niet.

Leave a Reply

Translate »