breaking news

Must See: De spectaculairste vechtsportwedstrijden!

March 31st, 2020 | by Lennart Van Arendonk
Must See: De spectaculairste vechtsportwedstrijden!
UFC
0
Het beleid en de maatregelen rondom het coronavirus zetten de Mixed Martial Arts wereld stil. Om toch te kunnen genieten van de verschillende combinaties, takedowns en submissions heeft de Ultimate Fighting Championship een grote bibliotheek met een heel legioen aan beeldmaterialen. Via UFC Fight Pass zijn honderden partijen te bekijken van onder andere Strikeforce, Pride FC, Cage Warriors, WEC, Glory en meer. Daarnaast uploaden verschillende promoties vaak gevechten op Youtube. De crew van MMA DNA zet enkele aanraders op een rij:
 
Thema van deze eerste editie: Een spectaculair gevecht.
 
Michael Duarte:
Aanrader: Andrei Arlovski vs. Travis Browne
 
Waarom? Een gevecht waar ikzelf live bij was in Las Vegas, UFC 187. Ik heb dit gevecht dus meegemaakt in het stadion zelf en de hele zaal stond op zijn stoel vanwege dit gevecht. Het kon alle kanten opgaan omdat ze elkaar om de beurt aansloegen. Totdat de scheids het genoeg vond en er één iemand te aangeslagen was. Mocht je dit gevecht nog niet gezien hebben is dit zeker een aanrader om terug te kijken op Fight Pass.
 
Marcel Dorff:
Aanrader: Nick Diaz vs. Takanori Gomi
 
Waarom? Een van de meest spectaculaire gevechten en ook een van mijn favoriete gevechten is de partij tussen Pride FC kampioen Takanori Gomi en de Stockton Badboy Nick Diaz. Een fantastische partij die van begin tot eind spectaculair was. Het gevecht vond plaats in Las Vegas tijdens PRIDE 33. Ook de finish was zeer spectaculair en niet vaak vertoond in het huidige toplevel MMA. De partij kreeg echter na afloop nog wel een staartje….maar dat moet je na het zien van de partij maar opzoeken.
 
Lennart van Arendonk:
Aanrader: Wanderlei Silva vs. Brian Stann
 
Waarom? Na een afwezigheid van bijna zeven jaar keerde Wanderlei Silva terug naar de Saitama Super Arena van Japan. Hij stond tijdens het main event van UFC on Fuel TV tegenover de Amerikaanse Brian Stann en was zwaar favoriet bij het aanwezige publiek. Zowel Silva als Stann gaven vooraf aan elkaar vechtstijl te beheersen en gingen uit van een slugfest. Het gevecht was uiteindelijk snoeihard en extreem wild waar beide mannen neer gingen. Uiteindelijk sloot Silva de vechtsport carrière van Stann af met een spectaculaire knock-out. Het sfeertje tussen Wanderlei Silva en het Japanse publiek in de iconische Saitama arena bracht mij terug naar de oude Pride FC dagen. Daarom raad ik dit gevecht aan!
 
Jamal Boussenaf:
Aanrader: Tony Ferguson vs. Anthony Pettis
 
Waarom? “I’m just thankful for this fight, right here, right now”, is wat Dominick Cruz als commentator tijdens dit gevecht zei. En die gedachte deel ik met hem. Het gevecht tijdens UFC 229 betekende de terugkeer van Tony Ferguson, die ongeveer een half jaar daarvoor een zware knieblessure opliep. En het werd een spektakelstuk. De eerste ronde had een hoog tempo en zowel Ferguson als Pettis deelden rake klappen uit. Maar in de tweede ronde brak de chaos pas echt uit. Al snel werd Ferguson gedropped door een rechter van Pettis, maar hij wist met een koprol te ontsnappen. Pettis achtervolgde hem, en in alle hectiek wist Ferguson een elleboog op de haarlijn van Pettis te plaatsen. Pettis begon dan ook hevig te bloeden, maar door de positie van de vechters wist niemand waar het bloed vandaan kwam. Beide vechters werden uiteindelijk uit elkaar gehaald om het bloed uit hun gezicht te halen. Dat resulteerde misschien wel in het mooiste moment van het gevecht. Ferguson en Pettis knikten en lachten naar elkaar en zorgden dat de rest van de ronde een show was.
 
Het gevecht moest alleen wel voortijdig stoppen. Pettis’ coach, Duke Roufus, greep voor het begin van de derde ronde in nadat hij hoorde dat zijn pupil z’n hand had gebroken. Het gevecht eindigde in een anticlimax, maar de twee rondes die we te zien kregen compenseerden dat. Het gevecht werd tot Fight of the Night verkozen en dat terwijl Khabib Nurmagomedov vs. Conor McGregor de main event was.
 
Edwin van Iersel:
Aanrader: Stefan Struve vs. Denis Stojnić
 
Waarom? Geweldige eerste aanraking met UFC op Europese bodem! UFC 99 was de eerste keer dat ik het in het echt kon meemaken. Struve stond als 2de partij op de preliminary card en was een “loser leaves UFC” match. Na een zeer matige eerst ronde stond hij er niet goed voor. En maar niet te spreken over hoe hij aan het bloeden als een rund was. Versloeg hij uiteindelijk met een submission Stojnic! Enorm tof moment om echt een Nederlander te zien winnen.a
 
Ben de Liège:
Aanrader: Robbie Lawler vs. Rory MacDonald 2
 
Waarom? Om te beginnen neem ik jullie mee terug in het tijd, het is 16 november 2013, de dag van hun eerste ontmoeting in de Octagon. Robbie Lawler, een grote naam binnen MMA, keert enkele maanden eerder terug naar de UFC, nadat het bedrijf 2 jaar eerder concurrent Strikeforce overnam. De veteraan heeft grote indruk gemaakt sinds hij terug is met 2 HARDE knockouts. De slechts 24 jarige MacDonald heeft op dat moment een geweldig record weten op te bouwen (15-1).
 
Voor het eerst in mijn leven bezoek ik een UFC evenement in Amerika. Die avond ben ik er live bij als mijn helden Donald Cerrone, Robbie Lawler en GSP de Octagon betreden. De media stort zich volledig op het main event tussen George St. Pierre en Johny Hendricks, maar ik kijk ontzettend uit naar Lawler vs. MacDonald. Na een geweldige partij gaat het gevecht naar de jury voor een beslissing. De 3e en laatste ronde blijkt MacDonald fataal te worden, hij verliest het gevecht nipt d.m.v. split decision. De jonge Macdonald lijkt ontroostbaar na dit zwaar bevochten verlies en stuurt aan op een re-match, om te bewijzen dat hij de Lawler wel degelijk kan verslaan.
 
Het zou welgeteld 600 dagen duren voordat Rory Macdonald zijn wens kreeg. Tijdens UFC 189 wordt het co-main event namelijk verzorgd door de legendarische Robbie Lawler en Rory MacDonald die sinds dit verlies op oorlogspad is. Na een fight of the Night (en winst) op Demian Maia, een knappe overwinning op Tyron Woodley en een prachtige KO tegen Tarec Saffiedine lijkt MacDonald helemaal klaar voor zijn revanche tegen Robbie Lawler.
 
De verwachtingen voor de 2e partij zijn hoog gespannen en ik kan de verleiding niet weerstaan om wederom in het vliegtuig te stappen en de reis naar Las Vegas te maken. In de hoek van Lawler (die sinds zijn winst op Hendricks de gordel om zijn middel heeft hangen) is men er nog altijd van overtuigd dat hij met al zijn ervaring en vlekkeloze vorm geen partij is voor MacDonald. Terwijl men in de hoek van de Canadees ervan overtuigd is dat Rory geen groentje meer is en door zijn geweldige cardio en uithoudingsvermogen de partij dit keer wel zal winnen. En niet geheel onbelangrijk, dit keer staat de UFC Welterweight Championship op het spel!
 
“Je bent geen échte kampioen totdat je de titel een keer verdedigd hebt” laat Goldberg weten, om de druk nog verder op te voeren, de partij begint! De eerste ronde verloopt vrij rustig. Er wordt over een weer uitgedeeld, maar er gebeurd nog weinig noemenswaardigs. Beide heren worden in hun hoek aangespoord om controle over het gevecht te nemen. Halverwege de tweede ronde neemt Lawler het voortouw, het gezicht van MacDonald kleurt rood van het vele bloed dat hij verliest. Aan het einde van de derde ronde komt het gevecht VOLLEDIG los en scoort MacDonald met een keiharde head kick, kampioen Lawler lijkt diep in de problemen te zitten, de bel stopt het spervuur aan klappen die Rory uitdeelt.
 
De ‘championship rounds’ gaan beginnen, beide vechters zijn aangeslagen, de grote vraag is wie nog reserves in zijn tank heeft. Rory gaat keihard door in de 4e ronde; head kick, punches, flying knee, meer punches…. hoe blijft Robbie Lawler in Hemelsnaam overeind? Later blijkt dat de score bij de jury na deze ronde 39-37 in het voordeel van MacDonald is. Als hij de 5e ronde overleefd zal de Canadees gekroond worden tot nieuwe Welterweight kampioen. In de hoek van Lawler is het voor aanvang van de laatste ronde een gecontroleerde chaos. ‘Cutman’ Stitch probeert zijn werk zo goed mogelijk te doen, terwijl zijn coach de longen uit zijn lijf schreeuwt om tot Robbie door te dringen. De laatste ronde gaat van start, Lawler gebruikt zijn laatste restje energie om een verlies af te wenden. De reeds kapotte neus van Rory wordt keihard geraakt door de kampioen, de neus breekt op meerdere plekken en MacDonald zak in elkaar, Big John stopt het gevecht! Met een gespleten lip, die nog het meest doet denken aan Joker uit de Batman serie, wordt Lawler door zijn coaches op hun schouders getild, met de gordel in zijn handen!
 
De meer dan 16.000 aanwezigen zijn getuige van een ‘moordpartij’ die niet meer snel geëvenaard kan worden.
 
De partij wordt later beoordeeld met de volgende ‘awards’:
* Fight of the Night
* Fight of the Year
* Fight of the Decade
 
UFC Fight Pass kost 9 euro en 99 cent per maand. Je hebt dan toegang tot meer dan duizend uur content en kan aangewezen evenementen en prelims live bekijken.
 

MMA DNA is ook actief op Youtube! Hier vind je exclusieve beelden van de MMA en kickbokswereld uit binnen- en buitenland!

Comments are closed.

Translate »