breaking news

MMA DNA History Repeats: Matt Serra schokt de MMA wereld

February 5th, 2017 | by Stefan Van Erp

Het is 7 april 2007. Een bijzonder koude dag in Houston Texas waar het kwik normaal niet onder de 20 graden komt in april is het vandaag slechts 13 graden. De Toyota Center in Houston maakt zich klaar voor UFC 69. Het evenement waar UFC superster Georges St-Pierre zijn titel gaat verdedigen tegen challenger Matt Serra.

De kampioen St-Pierre heeft voor dit gevecht al een indrukwekkend rijtje namen verslagen. Onder anderen BJ Penn en Matt Hughes moesten er aan geloven. Dat laatste gevecht was een rematch voor de titel. St-Pierre verloor zijn eerste titelgevecht tegen Hughes tijdens UFC 50. Tijdens UFC 65 was het de beurt aan St-Pierre die direct in de eerste ronde korte metten maakte met Hughes en via een TKO zijn eerste Welterweight titel pakte. De MMA wereld wist het zeker, een UFC ster is geboren en St-Pierre zal de titel nog lang houden.

Matt Serra kwam de UFC binnen vlak nadat hij eigenlijk zijn debuut in Pride zou gaan maken. Serra stond ingepland om te vechten tegen Johil de Oliveira voor Pride 9 maar Oliveira verbrandde zichzelf tijdens een ongeluk en moest op het laatste moment noodgedwongen afzeggen. De UFC bood Serra meteen een gevecht aan tegen Shonie Carter voor UFC 31 in 2001. Serra verloor door een verwoestende spinning backfist van Carter die het licht uitdeed bij Serra. Na 8 gevechten was zijn record 4-4 en de UFC besloot om Serra een laatste kans te geven via The Ultimate Fighter seizoen 4. Dit seizoen stond in het teken van talent dat al in de UFC had gevochten maar nog niet volledig tot ontplooiing waren gekomen. De winnaar zou een gevecht om de titel krijgen. Een Submission en een Unanimous Decision brachten Serra in de finale. Daarin won hij via Split Decision tegen Chris Lyte en mocht hij zich winnaar noemen van The Ultimate Fighter. Maar belangrijker nog, hij mocht voor de titel vechten tegen Georges St-Pierre.

De bookmakers waren vooraf duidelijk. Matt Serra heeft geen kans. Iedere euro die je op Serra in zou zetten werd verzevenvoudigd. Het enige waar St-Pierre voor uit moest kijken was het worstelen en BJJ van Matt. Maar St-Pierre kan daar ook een zwarte band BJJ tegenover zetten dus eigenlijk wordt er dan ook verwacht dat St-Pierre het staand af gaat maken. Vooraf is Serra duidelijk. Hij heeft hard gewerkt aan zijn staande vaardigheden en die zullen hem de overwinning gaan brengen. St-Pierre lacht het weg en denkt er het zijne van.

Dan is het eindelijk zo ver. Bruce Buffer roept beide heren om en het uitverkochte Toyota Center is in extase. Vanaf de bel is direct duidelijk dat Serra probeert binnenin te komen bij St-Pierre om het lengteverschil te overbruggen. St-Pierre probeert Serra op afstand te houden met een paar goede trappen tegen het lichaam. Na 3 minuten combinaties over en weer weet Serra een harde rechts-links combinatie St-Pierre aan het wankelen te brengen. Na een volgende combinaties gaat St-Pierre zelfs neer. St-Pierre lijkt erin te kunnen blijven maar Serra ruikt bloed en gaat er opnieuw vol in met een snoeiharde rechter. Deze brengt St-Pierre echt neer en vervolgens duikt Serra er bovenop en weet met Ground and Pound St-Pierre uit te schakelen. Het onmogelijke werd toch mogelijk en Serra werd gekroond tot Welterweight kampioen.

Comments are closed.

Translate »