breaking news

MMA DNA History Repeats: Het UFC debuut van Bas Rutten

January 8th, 2017 | by Stefan Van Erp

In deze nieuwe wekelijkse rubriek willen we jullie meenemen in de geschiedenis van MMA. In deze editie gaan we terug naar 8 januari 1999. Op de kop af 18 jaar geleden, de dag dat UFC Hall of Famer en enige Nederlandse UFC kampioen Bas Rutten zijn debuut maakte voor de organisatie.

Het eerste evenement van 1999 wordt gehouden in een uitverkocht Pontchartrain Center in Kenner, Louisiana. Het is het tweede en achteraf tevens laatste evenement dat de UFC daar zal organiseren. Alle 3600 stoelen zijn bezet en zij zullen getuige zijn van het UFC debuut van Nederlands MMA legende Bas Rutten.

UFC 18 “The Road To The Heavyweight Title” was het tweede van in totaal vier evenementen op weg naar de Heavyweight titel. Dit toernooi werd opgezet omdat de titel vacant was geworden na onenigheid over het contract van Randy Couture, die destijds de titel hield. Het eerste deel van het toernooi werd gehouden op oktober 1998 in Brazilië. Daar versloeg Tsuyoshi Kosaka zijn tegenstander Pete Williams via een decision waardoor hij het op mocht gaan nemen tegen Bas Rutten.

Bas Rutten, die al sinds 1993 furore maakte in Pancrase en daar ook de Heavyweight titel won ging de partij in met een record van 25 overwinningen, 4 verliespartijen en 1 draw. Rutten, die bekend stond om zijn veelzijdigheid wist van die 25 overwinningen er 10 op KO/TKO te winnen en 13 op Submission. Tsuyoshi Kohsaka, een zeer ervaren Judoka, ging ook de partij in met een goed record. 15 overwinningen, 5 verliespartijen en 1 draw.

De partij is het Main Event en werd die avond geleid door John McCarthy. De partij was 2 ronden. 1 van 12 minuten en 1 van 3 minuten. Na even aftasten wist Rutten zijn eerste high kick te plaatsen na 13 seconden en vanaf dan is de toon gezet. Rutten plaatst een paar combinaties waarna Kohsaka een takedown weet te forceren. Rutten weet hem in de Gaurd te houden maar toch weet Kohsaka een aantal stoten te plaatsen vanuit de Guard. Rutten weet op te staan maar de intenties van Kohsaka waren duidelijk; Rutten op de grond houden en wist weer een Takedown te plaatsen. Met harde Ground and Pound werd het incasseringsvermogen van Rutten op de proef gesteld. Scheidsrechter McCarthy zag dat Kohsaka niet veel kon aanrichten en liet beide heren weer opstaan. Daar liet Rutten zich met zijn harde trappen en stoten gelden. Toch kon Kohsaka weer een Takedown plaatsen waar hij wederom niet veel aan kon richten. De vermoeidheid ging toeslaan bij Kohsaka en Rutten wist steeds vaker door te komen met zijn harde lowkicks en stoten. In de tweede ronde ging Rutten door met waar hij in de eerste geëindigd was. Hij plaatste harde combinaties die steeds vaker door kwamen. Na 2 minuten in de tweede ronde plaatste Rutten een snoeiharde knie op het hoofd van Kohsaka en kwam daarna door met een verwoestende combinatie van stoten die Kohsaka naar het canvas brachten. Scheidsrechter McCarthy zag genoeg en maakte een eind aan de partij.

Rutten wint de partij via TKO na 2:15 in de tweede ronde en onderstreepte zijn UFC debuut met een mooie overwinning.

Leave a Reply

Translate »