breaking news

Interview met Andy Souwer. “Nadat ik kampioen in Rizin ben wil ik die Ierse muil snoeren!”

September 12th, 2016 | by Stefan Van Erp

MMA DNA kreeg de kans om tweevoudig K-1 World Max kampioen en viervoudig Shootboxing wereldkampioen Andy Souwer te spreken. Andy heeft zijn focus volledig verlegd naar MMA en we spreken hem over zijn ambities en uitdagingen over deze nieuwe stap in zijn carrière. Souwer heeft tot nu toe 1 professionele MMA partij achter zijn naam en deze wist hij om te zetten naar een winstpartij door middel van een KO.

Hoi Andy, bedankt voor de tijd die je voor ons vrij maakt. Je volgende MMA partij staat voor de deur. Op 25 september vecht jij tegen de oud UFC vechter Daron Cruickshank. Hoe is dit gevecht tot stand gekomen?
Allereerst hallo/welkom iedereen… De Japanners hebben hem al op de loonlijst staan. En vocht, als ik me niet vergis, al tegen een Japanner. Aangezien we van dezelfde gewichtsklasse zijn leek het een kwestie van tijd te zijn. Mijn andere optie was Aoki, alleen die werd niet ‘vrijgelaten’ door One FC om tegen mij te vechten in Azie.

Mirko ”CroCop” Filipovic en Wanderlei Silva zijn atleten die ook op deze kaart vechten, Rizin Fighting World Grand Prix 2016 beloofd een groots evenement te worden. Heb jij bewust gekozen voor deze organisatie?
Uiteraard. Japan is natuurlijk het land wat veel voor mij heeft betekend. Buiten het feit dat het een van de grootste vechtsportwalhalla’s van de wereld is heb ik daar naam en faam kunnen maken. Op het moment dat er twee organisaties voor de deur stonden, was de keuze makkelijk gemaakt. Met mijn achtergrond in Japan betekende dat we op een andere manier aan tafel zaten met de Japanners dan dat we dat met de Amerikanen zouden hebben.

Je overstap lijkt nu definitief, wat vind jij de grootste verschillen tussen het MMA en het kickboksen?
Wat betreft trainingsleer zit er uiteraard veel meer uitdaging en variatie binnen MMA. Persoonlijk heb ik het na 26 jaar kickboksen ook echt wel gehad met deze sport. De sport blijft van groot belang in mijn nieuwe liefde doch op een iets andere manier. Voetenwerk lag me al die jaren al gelukkig dus die stap is niet al te groot, zo ook de stoten en trappen natuurlijk. Alleen het systeem verschilt. Dat is dan ook de enige aanpassing die ik staand hoef te maken.
Buiten dit vind ik de sfeer “much more relaxed” ( Regillio Tuur ik boots je even na. Neem me niet kwalijk ;)). Binnen het kickbokswereldje heerst nog steeds wel het typische haantjesgedrag.

Waar train jij je worsteltechnieken en met wie beoefen jij deze technieken?
De trainingen die ik doorsta gaan gepaard met verschillende trainers. Met als hoofdcoach Jochem Branderhorst (BJJ) en Strikingcoach Paul Lamoth. Daarnaast kan ik me beroepen op heel veel mannen en vrouwen met kennis waar ik zo nu en dan mee mag trainen en leren. Denk hierbij aan Duane van Helvoirt, Brian van Miltenburg en Germaine de Randamie. Niet te vergeten staat er een team klaar waarbij de namen te veel zijn om op te noemen. Toch moet ik een naam noemen want deze jongen moeten we in de gaten gaan houden. Joey Kuiten luidt zijn naam en is een type jongen die elke trainer graag onder zijn hoede zou willen hebben. Ik maak er niet teveel woorden aan vuil maar hou hem in de gaten.

Je vecht op het gewicht van 71 kilogram, wat vind jij van de vechters in de UFC Lightweight divisie?
Zondere enige arrogantie vind ik staand het niveau niet aannemelijk bijzonder. Over groundgame kan en mag ik niet teveel zeggen aangezien ik daarin nog maar een kleuter ben. Maar dan wel een rebelse. Ik laat me niet zomaar aan de kant zetten zeg maar haha.

Waar zie jij je carriere over twee jaar?
Kampioen van Rizin wanneer er een Grand Prix word georganiseerd. Vervolgens heb ik dan het recht wanneer alles toelaatbaar is om die Ierse muil snoeren!

Wie is jouw favoriete MMA vechter, en waarom?
José Aldo is mijn vriend en favoriet. Hij wordt te snel vergeten. Als je kijkt wat hij heeft gepresteerd mag hij van mij per direct in de Hall of Fame . Kom op joh…deze man is ontiegelijk goed en vriendelijk…een van de weinige vrienden die ik heb binnen de vechtsportwereld.

De UFC kent een aantal actieve Nederlandse vechters, Germaine de Randamie, Gegard Mousasi, Alistair Overeem ,Stefan Struve en Siyar Bahadurzada betreden regelmatig de Octagon. Wat vind jij van hun prestaties en hoe zie jij Nederland in de toekomst bij de organisatie?
Laat ik met mijn boerenverstand zeggen dat we echt wel trots mogen zijn op de Nederlanders die goed presteren binnen het MMA. We staan toch achter als je kijkt naar landen als Amerika, het oostblok/Rusland en Azië waarbij verschillende vechtsporten bij het normale dagelijkse leven horen. Worstelen in Amerika, in het oostblok worstelen/boksen/sambo, en in Azië Judo/Karate. Nederland is niet echt vechtsportminded dus we mogen met recht en alle trots zeggen dat we goed zijn. Nog net niet het allerbest maar wie weet komt daar verandering in!

Tot slot, kun je ons een voorspelling geven van je partij 25 september?
2de ronde Knock out. Winst Souwerpower

Wij willen Andy bedanken voor zijn tijd en zullen hem uiteraard blijven volgen!

Leave a Reply

Translate »