breaking news

Interview Jamal Ben Saddik: “Het is een kwestie van moeten voor Rico”

January 29th, 2020 | by Stefan Van Erp
Interview Jamal Ben Saddik: “Het is een kwestie van moeten voor Rico”
GLORY
0

Jamal Ben Saddik heeft een nieuw contract bij GLORY Kickboxing getekend. Het is ruim een jaar geleden dat de 29-jarige Belg met Marrokkaanse roots heeft gevochten. Wij spraken Jamal uitgebreid over GLORY, zijn toekomstplannen, blessureleed, gezondheid en meer. Tevens stelde Jamal een gesigneerd shirt beschikbaar die wij onder onze volgers mogen verloten.

Jamal, het is ruim een jaar geleden dat je gevochten hebt. De breuk in je hand zag er niet goed uit. Hoe is het nu met je hand?
Het gaat goed. Ik heb mijn rechterhand de tijd en rust gegeven die het verdiende. Hij heeft heel zwaar werk moeten verrichten dus ben daar ook heel voorzichtig mee om gegaan. In samenwerking met artsen en fysiotherapeuten heb ik het de tijd gegeven die het nodig had om te helen. 

Kun je weer helemaal voluit met rechts slaan?
Ja dat kan weer en ga ik ook zeker weer doen. 

Je hebt onlangs je contract verlengd maar staat tegelijkertijd ruim een jaar langs de kant. Hoe voel je je?
Ik voel me goed. Ik ben blij dat ik weer leuke vooruitzichten heb en dat maakt me een tevreden man. Ik kan eindelijk weer terugkeren in de ring en dat is voor mij het belangrijkste. Binnen enkele weken zal er een gevecht bekend gemaakt worden. Het is nu wachten tot GLORY een tijd en datum doorgeeft en dan zal ik er staan. 

Voor hoeveel jaar of gevechten heb je bijgetekend?
Ik heb een contract getekend voor een X-aantal jaar. Ik kan helaas niet benoemen hoeveel dit is maar voorlopig ben ik nog te zien bij GLORY. 

De datum en locatie voor je volgende gevecht staan nog niet vast. Tegenstander al wel? 
Nee tegenstander is ook nog niet bekend 

Zijn er al wel tegenstanders aangeboden?
Dit wordt momenteel intern besproken. Ik kan nog niet zeggen welke, omdat ik het zelf ook nog niet weet. Ik hoop binnen nu en een paar weken te weten wie mijn tegenstander gaat worden. 

Je hebt het afgelopen jaar niet onder stoelen of banken geschoven wie je graag als volgende tegenstander wil, namelijk Rico Verhoeven. Dat jij tegen hem wil vechten staat buiten kijf. Denk je dat hij wel tegen jou wil vechten? 
Het is geen kwestie meer van willen maar van moeten. Ik heb duidelijk gemaakt dat ik in 2020 mijn titelgevecht moet krijgen en deze gaat er dan ook komen.

Je bent heel vocaal geweest als het gaat over een nieuwe partij met Rico en hebt zelfs gedreigd weg te gaan bij GLORY als hij niet je volgende tegenstander wordt. Is het, nu je een nieuw contract hebt getekend, ondenkbaar dat je eerstvolgende tegenstander iemand anders dan Rico Verhoeven gaat worden?
Ik heb GLORY aangegeven dat het niet uitmaakt wie ze tegenover me zetten als eerstvolgende tegenstander. Ik sta open voor andere gevechten en verwacht dan ook dat ik eerst een andere partij krijg voordat ik met Rico de ring in stap. 

Moeten we dan puur naar de top 5 van GLORY kijken of zou je ook een gevecht onder de top 5 aannemen?
Ik heb wel een gevecht nodig waar ik mijn motivatie in kan vinden dus het heeft geen zin om een vechter daaronder te geven. Ik vecht om het publiek te entertainen dus ik wil altijd de beste tegenstanders hebben. 

Er zullen niet veel vechters in de rij staan om het tegen jou op te nemen. Een vechter die wel heel graag wil is Junior Tafa. Die heb je onlangs verslagen in de eerste ronde van het 8-mans toernooi. Neem je zo’n uitdaging dan serieus?
Ik neem hem niet serieus nee. Ik heb net van die man gewonnen en als hij nog een keer wil vechten mag hij eerst achter in de rij aansluiten. Wanneer hij van andere tegenstanders wint mag hij opnieuw aan komen kloppen. Dat is hoe het hoort, zo moet ik het ook doen. Wachten op mijn kans.

Er zijn een aantal opkomende vechters in het zwaargewicht bij GLORY. Antionio Plazibat is hier een voorbeeld van. Is dat een gevecht dat je kan bekoren?
Ik heb hem zien vechten in Dusseldorf en als hij zich aanbiedt en GLORY is er mee akkoord zal ik er staan. 

Ik kan me voorstellen dat wanneer je volgende partij geen Rico of Badr wordt, Jahfarr Wilnis hoog op je lijstje staat. Je hebt twee keer van hem verloren. Ben je er op gebrand om deze verliespartijen recht te zetten?
Ik denk dat als het moment zich aanbiedt, dat zeker tot de mogelijkheden behoort. Ik sta nummer 1 in de ranking en de titelhouder is het enige doel. De vechters die achteraan sluiten moeten eerst hun wedstrijden winnen voordat ze het tegen mij op mogen nemen.

Ramadan begint eind april. Je vecht nooit tijdens Ramadan. Wil je je eerstvolgende gevecht voor of na de vastenmaand vechten?
Dat ligt bij GLORY. Het maakt mij niet zoveel uit of ze me voor of na de Ramadan inplannen. Als ze mij een datum en locatie geven zal ik er fit staan. 

In 2019 ontstond er enige frictie tussen GLORY en jou. Je voelde je niet serieus genomen en je zat zonder contract. Hoe ver ben je verwijderd geweest van het stappen naar een andere organisatie?
Ik heb inderdaad een heel moeilijk jaar gehad. De gesprekken met GLORY verliepen moeizaam en ik moest wachten tot Badr tegen Rico gevochten werd tot ik weer aan de beurt kwam. Ik voelde me het derde wiel aan de wagen en dat wilde ik niet. Ik ben een topsporter en vecht om leuke wedstrijden neer te zetten en niet om als B-keus gezien te worden. Uiteindelijk hebben we toch een middenweg gevonden om door 1 deur te kunnen. Ik heb duidelijk aangegeven wat ik verwacht en dat heeft GLORY ook gedaan. We zijn allebei tevreden en ik ben blij dat ik bij de grootste kickboks-organisatie van de wereld kan blijven vechten. 

Vorig jaar gaf je bij ons aan dat je meer opties had dan alleen kickboksen. Kun je daar nu wel iets over vertellen?
Ik ben altijd gecharmeerd geweest van het grondwerk en MMA. Ik train er ook regelmatig op voor mezelf. Ik ben gecharmeerd van de sport maar momenteel ligt mijn hart bij het kickboksen waar ik nog doelen heb. Laten we eerst deze doelen halen en daarna kijk ik verder. 

Zou MMA een optie voor je zijnde de toekomst?
Dat is nog ver weg. Ik wil eerst kampioen worden en blijven. Wat de tijd daarna brengt gaan we zien. Ik heb nog zoveel doelen te behalen in het kickboksen dat ik trainen op grondgevecht achterwege laat. 

Je ziet er nu een stuk fitter uit dan pak ‘m beet anderhalf jaar geleden. Wat is er veranderd voor jou in die tijd?
Alles is professioneler geworden. Mijn team is sterker geworden. We zijn harder gaan trainen en ik ben het veel serieuzer gaan nemen. We staan niet meer op plek 4,5 of 6 maar op nummer 1.  Dan moet je ook gaan presteren naar je status. Je bent een voorbeeld voor veel mensen en dan moet je het werk ook serieus nemen. 

Is het dan ook een levenswijze die je hebt aangepast?
Ja, het is absoluut een levenswijze voor me geworden. Of het nu gaat om trainen, rusten en voeding. Je moet je werk gewoon serieus nemen. Daar gaat het om. 

Had je het gevoel dat het voorheen meer plichtmatig was en dat nu het doel veel scherper op je netvlies zit?
Het zat hem meer in de problemen met mijn gezondheid die ik voorheen heb gehad. Daardoor kon ik niet altijd presteren zoals ik zou willen. Hoewel ik de laatste jaren wel leuke resultaten heb neergezet denk ik dat het heel veel te maken heeft met de vorm en fitheid die ik vandaag de dag heb. 

Je gezondheid is een zorg voor veel kickboks-fans. Is het voor jou een angst die blijft bestaan of kun je het een plek geven en wegstoppen? 
Je kunt het niet wegstoppen. Het is een levensstijl geworden. Ik draag het gewoon mee en is een deel van mijn leven geworden. Voor mij is het normaal geworden dat ik het meedraag. Dit is voor veel mensen echter niet zo en zien mij als een voorbeeld. Dat waardeer ik heel erg. Mijn resultaten zijn stabiel. Ik voel me goed, het is positief. Over enkele weken moet ik weer voor mijn uitslagen gaan. De laatste waren heel goed en hoop dat deze weer net zo goed zijn. Ik kijk gewoon vooruit en bekijk het positief. 

Dat zijn natuurlijk ontzettend spannende dagen. Hoe leef je daar naartoe?
Ik vergelijk het met een wedstrijd vechten. Je hoeft nu alleen de ring niet in te gaan maar je krijgt resultaten over je gezondheid. Het is heel spannend. Ondertussen heb ik het al een paar keer gedaan en weet wat me te wachten staat. 

In de ring ben je natuurlijk voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor het resultaat en dit is iets dat niet direct binnen je invloed ligt. 
Precies. Dit heb je niet in eigen handen en dat is dan ook het lastige eraan. Je krijgt te horen of je gezond bent of niet. Het is niet dat als ik harder train ik minder kans heb op een negatieve uitslag. 

Je traint een aantal jaar bij Hemmers Gym. Als ik je Social Media van de laatste tijd bekijk zie ik je vooral ergens anders trainen. Had dat een reden?
Ik heb een tijdje in een dip gezeten. Niet dat ik geen zin had om te trainen maar ik had geen motivatie om dagelijks naar Breda te rijden. Ik ben wel blijven trainen. Ik ben een periode minder bij Hemmers Gym geweest. Niet omdat het slecht ging want ik heb altijd een hele goede band met Nick gehad en hij kan er ook niks aan doen dat ik niet vecht. Ik heb toen met Nick besproken dat ik wat vaker in Antwerpen ging trainen. Hij begreep dat ook. Het was een mindere periode voor ons maar uiteindelijk zijn we daar goed uitgekomen. 

Voelt het als een nieuwe fase in je carrière nu je een nieuw contract hebt getekend en een einde is gekomen aan onzekerheid met betrekking tot het vechten bij GLORY en je blessure?
Het is wel een nieuw moment in mijn leven. Ik heb een jaar stilgestaan en dat is best moeilijk. Ik hoop dit nooit meer mee te moeten maken. Ik ben ondertussen 29 jaar en het zou zonde zijn om mij nog een jaar stil te laten staan. Maar ik kijk positief naar de toekomst. We zijn er goed uitgekomen met GLORY en ik kan weer gaan performen en het publiek entertainen. 

Het starten van een nieuw moment in je leven is ook een mooi punt om terug te kijken. Als je 1 partij uit zou mogen kiezen waarvan je denkt: “daar was ik echt top”. Welke partij is dat voor jou?
Ik zou dat koppelen aan de avond van het acht-mans toernooi. Daar was ik van de eerste tot de laatste wedstrijd scherp. Ik zette iedere tegenstander weg op de manier waarop ik ze weg moest zetten. En dan de finale met 1 hand winnen. Dat was ook een heel mooi moment voor mij. Ik heb nu de groene belt gewonnen en ben daarmee ook de eerste die hem wint. In 2020 wil ik daar de zwarte belt aan toevoegen. 

Je hebt ook mindere partijen gevochten. Bij welke partij baalde je het meest van jezelf?
Ik kan daar niet 1 partij uitpakken. Dat zijn al mijn verliespartijen. Ik hoop dat ik al mijn verliespartijen recht kan zetten. Ik sta nummer 1 en weet dat ik de allerbeste kan zijn in deze sport  en dat wil ik ook laten zien aan het publiek. Daarom wil ik al mijn verliespartijen omzetten in winst. 

Dat moment dat je in de coulissen staat te wachten en je opkomstmuziek wordt gespeeld. Wat gaat er dan door je heen?
Focus en scherpte. Je hebt weken lang getraind voor dit moment. Het moet er nu uit gaan komen. Dan zit ik in een soort tunnel. Het was in het begin heel moeilijk om je focus vast te houden maar ik heb het inmiddels zo vaak gedaan dat het een gewoonte is geworden. Je moet natuurlijk wel altijd scherp blijven. Focus is daarin heel belangrijk. 

Heeft opkomstmuziek hierin een factor voor jou?
Opkomstmuziek is altijd leuk voor de entertainment. Dan voel je de support van de mensen in de zaak wanneer ze jouw nummer horen. Het doet zeker iets met me op dat moment. 

Je ziet steeds meer vechters die een eigen opkomstnummer hebben, Kunnen we dit in de toekomst ook bij jou verwachten?
Ik kan daar op dit moment nog niet veel over zeggen. Wel dat er een grote artiest zich heeft aangeboden om een opkomstnummer voor me te schrijven. Meer kan ik er nu niet over zeggen. Als het moment daar is laat ik het zo snel mogelijk weten. 

Wil jij een gesigneerd shirt van Jamal Ben Saddik winnen? Check dan onze Facebook pagina!!

Volg MMA DNA voor al het kickboks nieuws uit binnen- en buitenland! 

Comments are closed.

Translate »