breaking news

History Repeats: Peter Aerts, een legende in de sport

April 24th, 2017 | by Stefan Van Erp
History Repeats: Peter Aerts, een legende in de sport
History Repeats
0

Afgelopen zondag nam Nederlands kickboks legende Peter Aerts afscheid met een partij tijdens WFL in Almere. In deze aflevering van History Repeats blikken we terug op een aantal sleutelpartijen uit de carriere van Aerts. 141 partijen, 105 overwinningen waarvan 79 via KO/TKO. Miljoenen fans over de hele wereld en tegelijkertijd zo gewoon gebleven. Een portret van een bijzondere vechter.

Begin van een tijdperk
Peter Aerts, geboren op 25 oktober 1970 in Eindhoven. Later bekend als “The Lumberjack”. Karakteristiek met houthakkers overhemd maakte hij veel tegenstanders het leven zuur. Aerts begon zoals zoveel Nederlandse jongens met voetballen. In 1983, op 13-jarige leeftijd, kwam Aerts voor het eerst persoonlijk in aanraking met een vechtsport. Aangestoken door zijn opa en oom begon Aerts met Taekwondo. Dit deed hij een jaar voordat hij voor het eerst ging kickboksen. Bij Judoko Kickboxing uit Best leerde Aerts de basis van het kickboksen. Een jaar later vocht hij zijn eerste amateur partij. Daarna ging het snel. Ruim 2,5 jaar later vocht Aerts zijn eerste professionele partij. In Utrecht was Nico Krijgsman zijn tegenstander. Aerts liet het publiek direct zien dat hij de ring niet instapt om punten te pakken en klapte er direct vol op. In een redelijk onstuimige partij won Aerts via een Decision.

Bekijk hier de beelden van de dan 16-jarige Aerts tegen Nico Krijgsman. (Beelden via CombatPoint)

Japan
Aerts vocht na zijn partij tegen Krijgsman diverse keren in Nederland en Duitsland. Op 16 mei 1992 vecht Aerts voor het eerst in Japan. De eerste stappen naar zijn immense populariteit in Japan zet Aerts op deze bewuste 16 mei. In een partij voor de organisatie Rings vecht Aerts tegen de Australiër Adam Watt. Aerts schiet direct weer uit de startblokken en weet Watt in de eerste ronde KO te slaan. Het Japanse publiek omarmde Aerts direct en deze liefde zal nooit meer overgaan.

Check hier de partij tussen Peter Aerts en Adam Watt:

K-1 World Grand Prix
Het is inmiddels 1993 en K-1 organiseert voor het eerst het wereldberoemde K-1 World Grand Prix toernooi. Een toernooi tussen de 8 beste Heavyweight kickboksers ter wereld. Aerts is ook uitgenodigd om deel te nemen aan deze Grand Prix en staat gepland tegen zijn landgenoot Ernesto Hoost. Beide heren maken er een hoogstaande partij van met uiteindelijk Ernesto Hoost als winnaar via een Majority Decision. Aerts is vastbesloten om vaker deel te nemen aan dit evenement en te winnen.

Bekijk hier de partij tussen Peter Aerts en Ernesto Hoost tijdens de K-1 GP kwartfinale van 1993:

 

De eerste titel
Lang hoefde Aerts niet te wachten om de daad bij het woord te voegen. Ook in 1994 vocht Aerts in het wereldberoemde Yoyogi National Gymnasium in Tokyo. 70.000 Fans zagen Aerts het in de kwartfinale opnemen tegen zijn landgenoot Rob van Esdonk. Aerts won via een spectaculaire high kick in de derde ronde op KO. In de halve finale nam Aerts het op tegen Patrick Smith. Aerts was snel klaar met Smith want via een directe rechtse vloerde hij de Amerikaan in de eerste ronde. Daarna was het aan Aerts om op te nemen tegen Masaaki Satake. De Japanner had voor eigen publiek al iets meer ronden in de benen en vocht een hard gevecht uit met Aerts. Deze won uiteindelijk via een Unanimous Decision. Zo werd hij de eerste Nederlander die de K-1 World Grand Prix op zijn naam wist te schrijven.

Check hier de finale van de K-1 World Grand Prix in 1994

 

Prolongatie
Een jaar later was het aan Aerts om zijn titel te verdedigen. Aerts vocht tussen de K-1 World GP finales van 1994 en 1995 in 6 partijen en wist deze allemaal te winnen via KO/TKO. Aerts was in bloedvorm en de absolute favoriet om de K-1 World GP van 1995 op zijn naam te schrijven. Aerts liet zien goed met de druk om te kunnen gaan. Zo sloeg hij in de kwartfinale Oshiyuki Atokawa via een KO in de eerste ronde eruit. In de halve finale stond Aerts tegen Ernesto Hoost. Hoost was tot dan toe een onneembare horde voor Aerts. In de twee voorgaande partijen wist Hoost te winnen. Echter was Aerts de te kloppen man en wat volgde was een van de spannendste partijen in de geschiedenis van de K-1 World GP. Beide heren gaven elkaar geen seconde ruimte en een extra ronde moest er aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. Aerts maakte in die extra ronde genoeg indruk op de jury om uiteindelijk met een Unanimous Decision te winnen. De finale stond een uur later op het programma dus veel tijd had Aerts niet om zich op te lappen. In de finale stond Aerts tegenover de sterke Fransman Jérôme Le Banner. Aerts had uiteindelijk aan anderhalve minuut genoeg om Le Banner KO te slaan via een verwoestende stoot tegen de lever van de Fransman. Aerts won zo zijn tweede K-1 World GP in zijn carrière.
Peter Aerts vs Jerome Le Banner 1995


Ups en downs
In 1996 ging het mis voor Aerts. In de kwartfinale van de K-1 World GP stond hij tegenover de sterke Zuid Afrikaan Mike Bernardo. Aerts won een half jaar eerder vrij gemakkelijk van Bernardo via een KO in de eerste ronde. Deze keer had Aerts het echter een stuk moeilijker. Uiteindelijk was het een harde linkerhoek van Bernardo die het licht uitdeed bij Aerts. Hij was zijn titel kwijt en mocht in 1997 op herhaling tegen diezelfde Bernardo. Deze keer was het Aerts die aan het langste eind trok. Via een harde leverstoot in de derde ronde ging Bernardo naar het canvas om vervolgens niet meer op te staan. In de halve finale stond de Zwitser Andy Hug tegenover Aerts. In een gevecht over de volle 3 ronden won Hug via een Unanimous Decision. Hug zal later de finale verliezen van Ernesto Hoost.

1998 moest dan weer het jaar voor Aerts worden. Na een wisselvallig begin van 1998 met 2 verliespartijen en 1 winstpartij mocht Aerts weer deelnemen aan de K-1 World GP. Het zou het toernooi worden van de oude bekenden. In de kwartfinale stond de Japanner Masaaki Satake tegenover Aerts. Via een TKO in de eerste ronde werd Satake aan de kant gezet. Daarna nam Aerts het op tegen Mike Bernardo. Zoals eerder beschreven ook geen onbekende van hem. Ook Bernardo werd in de eerste ronde op een TKO getrakteerd waarna Andy Hug in de finale op hem wachtte. Aerts nam revanche voor zijn verlies een jaar eerder en sloeg Hug na iets meer dan een minuut KO via een linker highkick. Aerts schreef zo zijn derde K-1 World GP op zijn naam.
Peter Aerts vs Andy Hug 1998


Pech
Daarna breekt er een tijd aan waarin Aerts veel partijen wint maar het niet wil lukken tijdens het belangrijkste toernooi van het jaar. De K-1 World GP. In 1999 slaat Aerts werkelijk iedereen eruit maar strand hij in de kwartfinale tegen Jérôme Le Banner via een KO in de eerste ronde. Ook in 2000 gaat het mis. In de kwartfinale verliest Aerts tegen de Fransman Cyril Abidi. Jaar op jaar probeert Aerts het opnieuw en telkens komt hij net iets te kort. Zo verliest hij in 2003 tegen Stefan Leko in de finale. Aerts leek de eerste ronden voor te staan maar moest via een TKO het onderspit delven in de derde ronde. Een half jaar later verliest hij via een Majority Decision tegen de Japanner Musashi in de halve finale. In 2004 moet Aerts opgeven wegens een blessure aan zijn been. In 2006 haalt Aerts weer de finale. Nadat hij in de kwartfinale won tegen Musashi via KO in de eerste ronde en daarna in de halve finale de Braziliaan Glaube Feitosa via TKO in de tweede ronde versloeg stond Aerts in de finale tegen de boomlange Nederlander Semmy Schilt. In een hard gevecht over de 3 volle ronden verliest Aerts via een Unanimous Decision. Tekenend voor de pech die Aerts ook in zijn carrière kende was de finale van de K-1 World GP in 2007. Aerts maakte in het toernooi indruk door de Japanner Junichi Sawayashiki in de kwartfinale en Remy Bonjasky in de halve finale te verslaan. In de finale wacht titelverdediger Semmy Schilt. Na een stotenwisseling over en weer plaatst Schilt een jab waarbij Aerts naar achteren veinst. Tijdens die beweging verdraait hij zijn knie en moet geblesseerd opgeven.

Peter Aerts vs Semmy Schilt (2007) 

 

De laatste keer
In 2008 kwalificeert Aerts zich wederom voor de Grand Prix. In de kwartfinale staat hij tegenover Marokaans toptalent Badr Hari. Hari maakte er geen geheim van een groot fan van de Lumberjack te zijn. Hari won via een TKO in de tweede ronde en toonde daarna veel respect voor Aerts door voor hem te knielen. In 2010 vecht Aerts zijn laatste K-1 World Grand Prix. Nog 1 keer alles eruit gooien wat erin zit om zijn geliefde toernooi te winnen. Aerts opent het toernooi tegen de Amerikaan Mighty Mo. Via een KO in de eerste ronde loopt Aerts niet veel schade op om zijn halve finale partij te vechten. Hierin is Semmy Schilt zijn tegenstander. Beide heren maken er een harde partij van en Aerts wint via een Majority Decision. In de finale wacht een andere Nederlander in de vorm van huidig UFC Heavyweight Alistair Overeem. Overeem overweldigd Aerts vanaf het begin en wint via een TKO in de eerste ronde. Het zal voor Aerts zijn laatste partij voor K-1 zijn. De organisatie waar hij 17 jaar lang furore maakte en uitgroeide tot een absolute legende.

Peter Aerts vs Alistair Overeem (2009) 

 

GLORY
Na het K-1 tijdperk stapte Aerts over naar GLORY. In zijn eerste partij voor GLORY vocht Aerts tegen Mourad Bouzidi. Aerts raakte Bouzidi zo hard dat hij zijn hand brak en geblesseerd op moest geven. In 2013 keerde Aerts terug naar zijn geliefde Japan. Tijdens GLORY 8 in Tokyo nam Aerts het op tegen Jamal Ben Saddik. 9000 uitzinnige fans zien Aerts zoals ze dat gewend zijn van hem. Vol in de aanval. In de eerste ronde liep hij tegen een knockdown aan maar dit maakte hij in de tweede ruimschoots goed. Via een TKO won Aerts de partij.

Peter Aerts vs Jamal Ben Saddik 2013

Afscheid
In 2014 vond Aerts het de hoogste tijd om zijn handschoenen aan de wilgen te hangen. Hij wilde nog 1 keer vlammen in Japan om de cirkel rond te maken. Voor WKO vocht Aerts tegen Ernesto Hoost in Osaka. Beide heren maakte er een attractieve partij van waar Hoost uiteindelijk aan het langste eind trok via een Unanimous Decision.

Toch bleef Aerts achter met een onstuimig gevoel omdat hij nog geen afscheid had genomen van het Nederlandse publiek. Afgelopen zondag was het zover. Aerts maakte op 46-jarige leeftijd nog eenmaal zijn rentree. Tijdens WFL in Almere vocht Aerts tegen Nordine Mahieddine. Aerts stelde het publiek niet teleur en won via een Unanimous Decision. Volgens Aerts was dit echt zijn allerlaatste partij. Hij gaat zich richten op zijn eigen Gym waar hij toptalenten heeft vechten als Murat Aygun.

Peter Aerts. Van normale Eindhovense jongen naar een absolute legende voor miljoenen mensen over de hele wereld. Zijn nalatenschap is een blauwdruk voor veel hedendaagse vechters. Allemaal hopen zij op een carrière zoals Aerts die heeft gehad.

 

Volg MMA DNA voor al het kickboks nieuws uit binnen- en buitenland! 

Comments are closed.

Translate »