breaking news

Exclusief interview met Niels Beursken: “Ik zit nu iets boven de 3000 partijen als scheidsrechter”

May 16th, 2018 | by Lennart Van Arendonk

Bezoekers van vechtsportevenementen hebben Niels Beursken vast wel eens in de ring of kooi zien staan. De Nederlandse Beursken staat bij zowel nationale als internationale kickboks en mixed martial arts (MMA) partijen als derde man op het canvas om de spelregels te waarborgen. Hij is bekend bij organisaties als Showtime, World Fighting League en Glory.

Wij spraken met Beursken over zijn rol en passie als scheidsrechter:

Jij bent een vechtsport scheidsrechter van zowel nationale als internationale partijen. Hoe ben je begonnen aan deze taak?

Van jongs af aan ben ik al bezig met de vechtsport. Dit begon met karate & kickboksen. Later werd ik goed bevriend met Martijn de Jong en begon toen ook de liefde voor de mma sport te krijgen. Ik trainde toen vaak en heb ook wedstrijden gedaan. Ik denk zeker dat die partijen mij geholpen hebben om uit eindelijk scheidsrechter te worden. Zo weet je in ieder geval wat de vechters meemaken en voelen tijdens hun wedstrijd.

In 2002 ben ik begonnen met scheidsen. Ik heb toen een opleiding gevolgd voor jury & referee en mijn diploma gehaald. In de begin jaren veel op de shooto gala’s en voor de Wfca en Glory gescheidst waar ik van alle mensen met wie ik heb samengewerkt zeer veel geleerd heb. Zo is het balletje gaan rollen als referee en hier ben ik zeer dankbaar voor.

Hoe vaak ben jij te vinden als scheidsrechter op vechtsportgala’s en evenementen?

Dat verschilt. Maar ik probeer 2 weekenden per maand te scheidsen en soms vaker. Dit om in de referee modus te blijven. Ik zit nu iets boven de 3000 partijen als scheidsrechter.

Je hebt op het canvas gestaan met grote namen als Alistair Overeem, Melvin Manhoef, Gilbert Yvel, Siyar Bahadurzada, Stefan Struve enz maar ook met lokale amateur vechters tijdens hun eerste partij. Zit er een verschil als scheidsrechter in de moeilijkheidsgraad tussen professionele en amateur partijen?

Voor mij als scheids, zit er in de benadering van de wedstrijden in niveau geen verschil. Ik probeer mij altijd vanaf seconde 1 te focussen op de vechters en er te staan voor hun veiligheid en te zien dat alles binnen de regels gebeurt.

Wat zijn de grootste verschillen?

De A & Pro vechters weten wat van hun verwacht wordt en luisteren vaak beter naar aanwijzingen van hun hoek en de commando’s van de referee.

De vechters die hun eerste partij vechten zijn vaak wild en vol adrenaline en horen hun hoek en ook de scheidsrechter vaak niet in het heetst van de strijd. Daar probeer ik dan rekening mee te houden en erboven op te staan als referee.

En wat altijd een heftig punt is wanneer je als scheids daadwerkelijk de partij stopt, want de verliezende vechter wil altijd doorgaan en wij staan er ook voor de veiligheid en gezondheid van de vechters. Dat gaat ten alle tijden voor.

Je bent scheidsrechter bij het MMA en het kickboksen, heb jij persoonlijk voorkeur? En waarom?

De vechtsport in het algemeen heeft mijn hart gewonnen. Ik heb daarom niet persoonlijk een voorkeur. Juist de afwisseling in de stijlen of het nu in het kickboksen of MMA is vind ik fantastisch en houdt mij scherp in de wedstrijden.

Ik ben de laatste maanden ook begonnen met bokswedstrijden te scheidsen en op dit moment hiervoor in opleiding om uit eindelijk ook profbokswedstrijden te mogen leiden. Dan zal ik in alle 3 de disciplines op het hoogste niveau mogen scheidsen, dit vind ik een uitdaging.

Welke partijen zijn er als scheidsrechter bij je gebleven, en waarom?

Zo dat zijn er ontiegelijk veel en ik doe veel vechters te kort om ze hieronder niet te noemen. Maar dan zou het interview veel te lang worden.
De 3 partijen die direct bij mij te binnen schieten zijn:

Melvin Manhoef / Bob schrijber Amsterdam Arena It’s Showtime.
Dit was de afscheidspartij van Bob en vooraf hing er veel bad blood tussen beiden vechters en de spanning en druk zat er vol op. Op de dag zelf zouden we bepalen wie de wedstrijd ging leiden en 2 minuten voor de partij kreeg ik mijn microfoontje op en werd gezegd Niels doe jij hem maar. Direct de ring in en voelde de adrenaline mijn lichaam ingieren in een bomvolle Arena. Super gaaf om te doen. Was een mooie partij en uiteindelijk kregen de vechters respect voor elkaar. Twee topvechters.

Siyar Bahadurzada / Tommy Depret, Glory in Moscow, The final 150.000 dollar.
Super partij om te scheidsen. Beiden vechters gingen er vol voor en denk voor hun ook de zwaarste partij in hun loopbaan. Siyar won de 150.000 dollar en de grote winnaar was het publiek.


Beursken in actie tijdens Depret vs. Bahadurzada.

Dion Staring / Markus Halkosaari, Big MMA eventin Sweden, Stockholm.
The Soldier Dion, nam het in een bomvolle Arena op tegen de oersterke Fin. Eerste
ronde werd Staring de ring door gegooid en kreeg veel klappen te verduren, het dak ging eraf door het publiek. Hij overleefde de eerste ronde en in de 2e ronde waren de rollen compleet omgedraaid en begon het publiek zelfs Staring aan te moedigen in de hoofdstad
van Zweden. Rocky style achtige pot. Met de winnaar Dion Staring.

Wat vind je van het huidige Nederlandse talent wat je momenteel voorbij ziet komen in de ring of kooi?

Gelukkig zie ik nog steeds talenten voorbij komen op de gala’s en zitten er echte top vechters en supertalenten tussen. Vooral op kickboks gebied kunnen we ons daarin absoluut meten met de wereld top. Maar ook op mma gebied zie je steeds meer talenten. Ik zou dit graag nog wat meer zien groeien. Maar dit heeft mede te maken met het feit dat het mma in Nederland nog steeds naar een hoger level gebracht dient te worden bij het grote publiek.

Hoeveel kickboks en MMA scheidsrechters zijn er in Nederland?

Door de vele bonden heeft Nederland best veel scheidsrechters. Echter op de grote gala’s staan meestal de bekendere ervaren scheidsen van Nederland. Wat ik zelf belangrijk vind is om het niveau van de scheidsen en juryleden te optimaliseren.

Volgen jullie gezamenlijke cursussen of trainingen om up-to-date te blijven in de regels?

Ik scheids voor meerdere bonden. De ene bond organiseert meer trainingen en evaluatiebijeenkomsten dan de andere, dit verschilt sterk per bond.

Zelf werk ik laatste tijd nauw samen met de Iska en ben ik naast het scheidsen ook verantwoordelijk voor het samenstellen van het team van juryleden en andere scheidsrechters. De Iska zelf houdt per jaar meerdere praktijk en theoriedagen om de judges en referees up to date te houden. En na ieder gala houden we de week erop een evaluatiebijeenkomst om goed door te spreken wat de verbeterpunten zijn voor de volgende keer. Want kwaliteit wint het in de vechtsport uiteindelijk altijd van kwantiteit.

Wat voor advies kun jij geven aan lezers die ook scheidsrechter van Kickboks of MMA partijen willen worden?

Om te beginnen moet je zelf ervaring als vechtsport beoefenaar hebben. Dan moet je bereid zijn stapje voor stapje naar het doel toe te werken. Iemand die ooit scheids wil worden dient eerst goed te leren jureren.

Mocht je eenmaal scheids zijn blijf je dan constant verbeteren en zie iedere wedstrijd de je leid als leermoment. Evalueer je partijen en zie de verbeter punten als iets positiefs. Zo wordt je keer op keer een betere Referee. Kijk ook veel naar andere scheidsen, niet om ze te imiteren maar om ervan te leren.

Hoe kijk jij tegen scheidsrechters als Herb Dean, Big John Mccarthy en Marc Goddard aan?

Ja stuk voor stuk top referees die al langere tijd actief zijn op het allerhoogste niveau. Ik kijk graag naar hun om te zien hoe zij omgaan met bepaalde situaties in de ring of octagon. Uiteraard hoop ik in de toekomst met hun samen op de verschillende podiums te scheidsen.

Een gevecht zonder grenzen: Wat is jouw droompartij om als scheidsrechter toe te zien?

Uiteraard nog velen. Maar als ik zou kiezen dan een partij waar veel druk op staat. Connor tegen Khabib in een bomvol uitverkocht stadion. Of Glory, Bellator, UFC in de Amsterdam Arena en daar de top matches doen lijkt me super.

Wij willen je bedanken voor de tijd die je vrijmaakt voor dit interview.

Geen dank, ik heb het graag gedaan en wens MMA DNA en alle vechters veel succes toe in de nabije toekomst en zie jullie uiteraard weer op de verschillende gala’s. Osu

MMA DNA is ook actief op Youtube! Hier vind je exclusieve beelden van de MMA en kickbokswereld uit binnen- en buitenland!

Comments are closed.

Translate »