breaking news

Exclusief interview met Glen Huisman, pionier in het scheidsrechters en jury gilde

July 4th, 2019 | by Lennart Van Arendonk
Exclusief interview met Glen Huisman, pionier in het scheidsrechters en jury gilde
Combat Sports
0

Foto: Knockoutcam

Voor de meeste Nederlandse vechtsport beoefenaars en liefhebbers is Glen Huisman geen onbekende. Huisman is wekelijks te vinden bij verschillende vechtsportgala’s in Nederland en is dan aanwezig als scheidsrechter of hoofdjury. MMA DNA sprak met hem over zijn eerste kennismaking met de sport, zijn ervaringen in de ring en zijn kijk op de aankomende talenten.

Wanneer begonnen je interesses om scheidsrechter te worden? En waarom?

Eerlijk gezegd heb ik nooit die ambitie gehad, 23 september 1983 mocht ik met mijn grote broer mee naar een gala in de Edenhal, Kaman vocht voor de wereldtitel WKA tegen Johnny Moncayo. We waren meteen verkocht… Enkele weken na dat gala hebben we ons bij de bond gemeld om wat voor klusjes dan ook te doen, zodat we bij de gala’s konden zijn. We werden ringbouwers……
Enkele jaren later waren we op een gala in Roden om de ring te plaatsen en kwam Frans Santing (toen één van de toonaangevende scheidsrechters) naar me toe, de uitgenodigde officials stonden met pech langs de weg. ‘Hé, jij bent er toch altijd bij? Je kent de regels ook? Mooi, dan ben jij vandaag de scheids…..dus ‘interesse’ was niet echt aan de orde.

Hoe vaak ben jij te vinden als scheidsrechter op vechtsportgala’s en evenementen?

Ik ben de jongste niet meer dus scheids niet heel veel meer. Ik ben voornamelijk als hoofdjury bezig en dan gemiddeld 2 evenementen per weekend. Afgelopen maand wel ruim honderd partijen gedaan als scheids op het mooie YOC gala van Hans Massing en op het gala van Remy Bonjasky. Dus het kriebelt wel weer.

Je bent scheidsrechter bij het MMA en het kickboksen, heb jij persoonlijk voorkeur? En waarom?

Toch wel kickboksen en waarom? Er zijn gewoon veel betere MMA scheidsrechters dan ik, Danial Sharifi, Niels Beursken om er een paar te noemen, dus die schuif ik veel liever vooruit.

Jij hebt als derde man op het canvas gestaan bij zowel amateur als professionele partijen. Zit er een verschil als scheidsrechter in de moeilijkheidsgraad tussen deze twee klasses?

Ja, wat mensen niet altijd begrijpen is dat we ook nieuwe scheidsrechters moeten opleiden en die beginnen bij het moeilijkste deel: de jeugd, ongeleide projectielen…dan krijg je nieuwelingen C- en B klasse, steeds makkelijker om te leiden. Dan de profs, die weten het allemaal goed maar die hebben weer een uitgebreide trukendoos. Dus goed opletten.

Wat vind je van het huidige Nederlandse talent wat je momenteel voorbij ziet komen in de ring of kooi?

Pff, er loopt toch nog wel e.e.a. aan talent rond in Nederland. Younes Smaili, Nabil el Ayyadi, Mike Frenken…
Maar als we het over talenten hebben wil ik toch ook eens enkele trainers noemen..
Said el Badaoui, een echte kampioenenmaker die mannen zoals Mohamed Hamicha en Illias Ennahachi tot grote hoogten heeft gebracht en Jamal B. uit Haarlem die zijn vechters kan lezen en daarom een 1 op 1 aanpak klaar heeft. Beide staan in mijn top 3 van Nederland.

Welke partijen zijn er als scheidsrechter bij je gebleven, en waarom?

Zonder twijfel, Pajunsuk vs Simson in Almere, het respect dat die twee elkaar betuigden tijdens de Wai kruh gaf mij kippenvel en het besef dat ik toch een mooie hobby heb.
En als goede tweede de afscheidspartij van Aerts tegen Mahedienne….alleen daarna vocht Aerts nog 2 of 3 afscheidspartijen….

Volgen jullie gezamenlijke cursussen of trainingen om up-to-date te blijven in de regels?

Ja, we evalueren veel en proberen wel van deze tijd te blijven. We komen sowieso 1x per jaar allemaal bij elkaar voor een opfrisdag.

Wat voor advies kun jij geven aan lezers die ook scheidsrechter van Kickboks of MMA partijen willen worden?

Besef dat het lange dagen zijn voor weinig geld. Je wordt gezien als ‘kickboks politie’ en bent daarom niet populair. Mensen hebben gewoon niet veel met autoriteit. Wat publiek en trainers en trainers niet (willen) begrijpen is dat wie er wint ons niet boeit, maar de veiligheid van de vechter wel. Dus een zware KO voorkomen in plaats van laten gebeuren zit in ons takenpakket. Kom je voor het geld, dan zul je snel klaar zijn……

Hoe kijk jij tegen scheidsrechters als Herb Dean, Big John Mccarthy en Marc Goddard aan?

Goddard heeft mijn voorkeur, de andere twee vind ik typisch Amerikaans. Wanneer de scheids belangrijker wordt dan de vechters is het niet goed meer.
Wanneer mensen zich na een partij afvragen wie de scheids was heb je het in mijn ogen goed gedaan.

Een gevecht zonder grenzen: Wat is jouw droompartij om als scheidsrechter toe te zien?

Heb ik niet, we hebben als bond verschillende keren ‘special needs’ partijen gedaan….daar wordt ik emotioneel van…rolstoelboksen, kinderen met een visuele beperking, verstandelijke beperking….kippenvel. En het kan, als je het doet met de juiste gyms…. Dus mijn droom partij heb ik al gedaan..

Glen Huisman, bedankt voor je verhaal!

Huisman in actie tijdens een Fight Club Den haag: Rashid van Exel vs Leo Pla:

MMA DNA is ook actief op Youtube! Hier vind je exclusieve beelden van de MMA en kickbokswereld uit binnen- en buitenland!

Comments are closed.

Translate »