breaking news

Exclusief interview met Danial Sharifi: “Eén verkeerde beslissing kan je carrière bepalen”

August 14th, 2018 | by Lennart Van Arendonk
Exclusief interview met Danial Sharifi: “Eén verkeerde beslissing kan je carrière bepalen”
Combat Sports
0

Voor de meeste vechtsportliefhebbers is Danial Sharifi geen onbekende. Naast zijn professionele MMA partijen bij organisaties als Kombat League, Hayastan Challenge en Shooto, staat hij ook bij zowel nationale als internationale evenementen als derde man op het canvas om de spelregels te waarborgen. Sharifi is met deze rol te vinden bij onder andere Magnum FC, Fight Club Den Haag, Enfusion en de World Fighting League (WFL).

Wij spraken met Sharifi over zijn rol en passie als scheidsrechter en zijn kijk op de Nederlandse vechtsportwereld.

Jij hebt een tijd professioneel gevochten, heb je dit nu volledig ingewisseld voor je rol als scheidsrechter? 

Ik wil het nog niet toegeven maar het is wel zo. Motivatie om te vechten heb ik wel maar niet meer de motivatie om twee keer per dag te trainen. Dan houdt het snel wel op. Toch blijft het kriebelen. Vooral als ik weer op een MMA gala ben.

Wanneer begonnen je interesses om scheidsrechter te worden? En waarom?

Zoals vele vechters heb ik ook vaak last gehad van het niveau van de (MMA)scheidsrechters.
Uiteraard is een scheidsrechter ook een mens en kan fouten maken. Maar daar heb je als vechter geen boodschap aan. Een verkeerde beslissing kan je carrière bepalen/kosten. Als jury of scheidsrechter hoor je verstand te hebben van het spelletje, met MMA vraagt dat zelfs iets meer. Dat was voor mij de reden om het te gaan doen, het voelde zelfs als een verplichting voor mij.

Hoe heb jij het vervolgens aangepakt? Zijn er cursussen of opleidingen voor kickboks/MMA scheidsrechter?

In begin heb ik het puur gedaan met mijn ring ervaring. Het voelt als gisteren, maar het was bijna 10 jaar geleden in Zutphen toen Marloes Coenen moest vechten tegen Cindy Dandois. Na die partij ben ik eigenlijk het steeds vaker gaan doen. Op een gegeven moment ben ik steeds meer in het buitenland gevraagd en hierdoor daar ook mijn certificaat weten te behalen. Het is van af en toe MMA partijen doen uitgelopen tot zowel kickboks als MMA, amateur en pro.

Hoe vaak ben jij te vinden als scheidsrechter op vechtsportgala’s en evenementen? 

Ik ben een tijdje vooral actief geweest in het buitenland. MagnumFC en Kombatleague van Italië, Duitsland en Polen daar was ik wekelijks te vinden. Afgelopen jaar ben ik weer vooral in Nederland te vinden, dat vind ik ook het leukste. Zoals ik zei ben ik dat avontuur begonnen om Nederlandse vechters bij te staan met hun vechtsportcarrière. Afgelopen jaar was een druk jaar met veel shows. Van kleine gala’s tot grotere gala’s als Enfusion, WFL en als vaste scheidsrechter op ‘Fight Club Den Haag’.

Jij hebt als derde man op het canvas gestaan bij zowel amateur als professionele partijen. Zit er een verschil als scheidsrechter in de moeilijkheidsgraad tussen deze twee klasses?
 
Jazeker. De moeilijkste partijen zijn de jeugdpartijen die niet willen luisteren en steeds naar hoofd slaan haha Professionele vechters weten vaak wat ze moeten doen en houden zich aan de regeles. Bij amateurs kan het soms anders gaan, eerste partij, te veel spanning, groot verschil tussen het niveau van de vechters enz. kan ervoor zorgen dat een partijen anders verlopen dan je had verwacht.

Je bent scheidsrechter bij het MMA en het kickboksen, heb jij persoonlijke voorkeur? En waarom?

Ik weet niet of het zozeer een voorkeur is maar mijn hart ligt als vechter bij MMA en dat is de reden geweest dat ik dit doe. In Nederland hebben we aardig goede scheidrechters voor kickboksen maar weinig voor MMA. Daardoor is MMA ook eerder mijn keuze. Maar ik vind het ook leuk om als derde man bij heavyweight kickbokspartij in de ring te staan. Het is niet altijd makkelijk hoor, laatst stond ik in de ring en de vechters wogen samen 310 kilo. Gelukkig ben ik ook aangekomen en weeg ik wat zwaarder.

Welke partijen zijn je als scheidsrechter bij gebleven, en waarom?

Vincent Latoel tegen Gregorz Tredowski. Ze waren aan elkaar gewaagd maar beetje ‘too much’ denk ik. Gregorz maakte door zijn uitdaging geen vrienden met Vincent. Na een korte slagenwisseling sloeg Vincent hem ZWAAR KO binnen 3 seconden. Gregorz was van de wereld en Vincent had nog te veel adrenaline in zich, en was er nog niet klaar mee. Gelukkig hoefde ik hem net niet in een klem zetten haha. Ik weet nog dat ik hem in de hoek probeerde te houden. Na een korte tijd kregen we oogcontact en was hij weer bij om van zijn overwinning te genieten.

Wat vind je van het huidige Nederlandse talent wat je momenteel voorbij ziet komen in
de ring of kooi?

Een paar jaar geleden hebben we een dipje gehad en niemand durfde grote gala’s te organiseren. Het was de vraag of je een vergunning kreeg. De laatste 2 jaar trekt het weer terug en gelukkig zijn er weer grotere gala’s in omloop die kansen bieden aan Nederlands talent. Ik zie wel steeds meer jongere talenten lopen en dat is een goed teken. Ik hoop alleen dat de commerciële mentaliteit niet de vechters mentaliteit overneemt. Ik weet dat ik een gat in de lucht sprong als ik van mijn trainer mocht vechten en zeker als het in het buitenland was. Je vocht in het Oostblok voor 250 euro tegen hun talent. Je hebt nu steeds meer vechters die paar duizend euro vragen voor hun eerste pro partij. Laat wel duidelijk zijn dat ik vind dat ze het verdienen of zelfs meer. Helaas zijn we alleen (nog) niet zover.

Hoe kijk jij tegen scheidsrechters als Herb Dean, Big John Mccarthy en Marc Goddard aan?

Eerlijk gezegd kijk ik helemaal niet naar hen maar ze zijn uiteraard toppers die een belangrijke rol hebben in onze sport.

Wil jij uiteindelijk doorgroeien de grote organisaties als Cage Warriors, Bellator MMA of de UFC?

Van een van bovengenoemde organisaties heb ik een aanbod gehad dus wie weet. Wel ben ik bewust dat ik dit ooit ben begonnen met het idee Nederlandse vechters en vechtsport te ondersteunen/helpen. Het moet niet zo zijn dat ik dit niet meer zou kunnen doen omdat ik voor een organisatie werk.

Een gevecht zonder grenzen: Wat is jouw droompartij om als scheidsrechter te
overzien? 

Oeiiiii moeilijke vraag zeg. Je had beter niet moeten zeggen een gevecht zonder grens, nu ga ik iets gek bedenken. Gerard Joling vs Gordon Heuckeroth? En anders een Gilbert Yvel vs Alistair Overeem maar dan beide in topvorm en een aantal jaartjes jonger.

Wij willen Danial Sharifi bedanken voor het interview.

Danial Sharifi versloeg Deividas Flederzinskas tijdens M-1 Selection in de eerste ronde:

Powered by Aiki Budo.

MMA DNA is ook actief op Youtube! Hier vind je exclusieve beelden van de MMA en kickbokswereld uit binnen- en buitenland!

Comments are closed.

Translate »