breaking news

UPDATE: De ups-and-downs van de jongste UFC kampioen ooit

March 27th, 2020 | by Redactie
UPDATE: De ups-and-downs van de jongste UFC kampioen ooit
UFC
0

Het is vandaag precies negen jaar geleden dat Jon Jones, door Maurício Rua via een TKO te verslaan, op zijn 23ste werd gekroond tot jongste UFC kampioen ooit. De huidige lightheavyweight kampioen heeft in deze periode aardig wat ups en downs gekend. Wij nemen een kijkje naar wat er in die periode allemaal is gebeurd.

Op 19 maart 2011 tijdens UFC 128 won Jones de UFC lightheavyweight titel. Iets meer dan een half jaar later, op 24 september 2011 tijdens UFC 135 mocht hij zich tegen Quinton Jackson opmaken voor zijn eerste titelverdediging. Hij versloeg Jackson door hem in de vierde ronde te submitten via een rear-naked choke. Hiermee werd hij de eerste UFC vechter die Jackson wist te submitten. Nog geen drie maanden later op 10 december 2011 tijdens UFC 140 verdedigde Jones voor de tweede keer succesvol zijn lightheavyweight titel. Hij versloeg de Braziliaan Lyoto Machida via een staande guillotine choke. Het gevecht werd bekroond met een fight of the night bonus.
Embed from Getty Images

Het was 21 april 2012 toen hij tijdens UFC 145 voor de derde keer zijn titel verdedigde. Jones nam het op tegen voormalig UFC lightheavyweight kampioen Rashad Evans. Het gevecht duurde de volledige vijf rondes en Jones won via een unanimous decision. Op 1 september 2012 stond het gevecht met Dan Henderson tijdens UFC 151 op de planning. Henderson liep in de voorbereiding een knieblessure op en moest dus afzeggen. Hierdoor ontstond er enige controverse rondom Jones. De UFC had namelijk voor het gevecht een vervanger in Chael Sonnen geregeld. Jones wees het gevecht af en zo moest er een streep gezet worden door UFC 151.

“Dit is een van de meest egoïstische, walgelijke beslissingen die niet alleen jou beïnvloedt. Dit beïnvloedt 16 andere levens, hun families, kinderen gaan terug naar school. De lijst gaat maar door en door, het geld dat werd uitgegeven door vechters om te trainen en de lijst gaat maar door en door. Zoals ik al zei, ik denk niet dat dit Jon Jones populair gaat maken bij de fans, de sponsors, de kabeldistributeurs, het personeel van het televisienetwerk of andere vechters, “ zei UFC president Dana White over de beslissing van Jones.

Op 22 september 2012, drie weken nadat UFC 151 plaats zou hebben gevonden, nam Jones het tijdens UFC 152 op tegen Vitor Belfort. In de vierde ronde submitte Jones de Braziliaan door middel van een “americana”. Dit leverde hem de submission of the night bonus op.

Het duurde even voordat Jones weer de octagon instapte. Maar op 27 april 2013 tijdens UFC 159 was het dan zover. Hij nam het op tegen de persoon die hij de zomer ervoor nog afwees. Chael Sonnen bleek geen partij voor Jones en in de eerste ronde wist hij hem dan ook via een TKO te verslaan. En zo verdedigde Jones voor de vijfde keer op rij succesvol zijn titel. Op 21 september 2013 tijdens UFC 165 volgde het legendarische gevecht met de Zweed Alexander Gustafsson. Het gevecht duurde vijf rondes en Jones won uiteindelijk via een unanimous decision. Beide vechters werden beloond met de fight of the night bonus. Op 7 maart 2020 tijdens UFC 248 werd bekend gemaakt dat dit gevecht de UFC Hall of Fame ingaat.
Embed from Getty Images

In het jaar 2014 vocht Jones maar één keer. Hij versloeg op 26 april 2014 tijdens UFC 172 de Braziliaan Glover Teixeira via een unanimous decision. In de zomer van dat jaar, op 4 augustus, ging het tijdens een promotioneel evenement voor UFC 178 mis. Jones en Daniel Cormier hadden een face-off met elkaar, toen Jones zijn hoofd tegen dat van Cormier zette ging het fout. Cormier reageerde hierop door Jones bij zijn keel te duwen en Jones reageerde hier vervolgens op met een stoot. Beide vechters werden vervolgens uit elkaar gehaald. Op 23 september 2014 kreeg Jones voor dit incident een boete van 50 duizend dollar en werd hem een taakstraf van 40 uur opgelegd.
Embed from Getty Images

Op 3 januari 2015 tijdens UFC 182 volgde het beladen gevecht met Daniel Cormier. Ook dit gevecht duurde vijf rondes en ook ditmaal wist Jones via een unanimous decision te winnen. Het winnen van dit gevecht was het enige hoogtepunt van het jaar 2015 voor Jones. Want na dat gevecht ging het allemaal bergafwaarts. Op 6 januari, drie dagen na het gevecht met Cormier, werd bekendgemaakt dat Jones positief had getest op het gebruik van cocaïne. Omdat het gebruik van cocaïne buiten de wedstrijd om niet verboden is, mocht Jones gewoon vechten. Op 17 januari 2015 kreeg hij een boete van 25 duizend dollar van de UFC opgelegd, voor het schenden van de gedragscode van UFC atleten. In april van dat jaar moest hij afstand doen van de titel. April 2015 werd nog erger voor Jones. Op 27 april werd hij door de politie van Albuquerque, New Mexico gezocht omdat hij een ongeluk had veroorzaakt en deze was ontvlucht. Hij liet een gewonde zwangere vrouw achter. Op 29 september 2015 werd hij schuldig bevonden.

Meer dan een jaar na zijn laatste gevecht maakte Jones zijn terugkeer in de octagon. Op 23 april 2016 nam hij het voor de interim UFC lightheavyweight titel tijdens UFC 197 op tegen Ovince Saint Preux. Voor de vierde keer op rij wist hij via een unanimous decision te winnen en won hij de interim UFC lightheavyweight titel. Het duurde niet lang voordat hij weer afstand moest doen van een titel. Op 8 juli 2016 werd hij positief getest op het gebruik van verboden middelen en moest hij dus afstand doen van zijn interim titel. Op 7 november 2016 werd bekend gemaakt dat Jones een schorsing van een jaar kreeg opgelegd door de anti-dopingorganisatie USADA. Omdat de schorsing op 6 juli, de dag dat de test uitkwam, inging mocht hij in de zomer van het jaar daarop gewoon weer vechten.
Embed from Getty Images

In de zomer van 2017 op 29 juli stond tijdens UFC 214 de langverwachte rematch met Daniel Cormier op het programma. Zoals verwacht was er net als in 2015 nog steeds kwaad bloed tussen de twee vechters. Maar ook deze keer was het Jones die zegevierde. In de derde ronde raakte hij Cormier met een highkick en sloeg hij hem vervolgens op de grond knock-out. Dat leverde Jones de performance of the night op. Maar op 22 augustus 2017 werd bekend gemaakt dat Jones op 28 juli, na de weigh-ins voor zijn gevecht met Cormier, weer positief had getest op het gebruik van verboden middelen. Hierdoor moest hij ook weer afstand nemen van zijn lightheavyweight titel en werd Cormier de lightheavyweight kampioen. Jones werd een schorsing van 15 maanden opgelegd.

Op 28 oktober 2018 liep zijn schorsing af, en mocht hij dus weer vechten. Omdat Cormier zich ging focussen op de heavyweight divisie, nam hij afstand van de lightheavyweight titel en werd deze dus vacant. Hierdoor kwam er een tweede editie van Jones vs. Gustafsson dat tijdens UFC 232 op 29 december 2018 in Las Vegas plaats zou vinden. Maar ook nu had Jones problemen met een dopingtest. Er kwamen wat tegenstrijdigheden uit de gedane tests en mocht hij niet van de staat Nevada vechten. Hierdoor werd het gevecht verplaatst naar Los Angeles, omdat hij wel toestemming kreeg om te vechten van de staat Californië. Jones won het gevecht van Gustafsson. Het ging hem deze keer gemakkelijker af dan tijdens zijn vorige ontmoeting met de Zweed. Hij wist Gustafsson in de derde ronde via een TKO te verslaan, en mocht zich dus weer UFC lightheavyweight kampioen noemen.
Embed from Getty Images

Jones is na zijn terugkeer van de schorsing niet meer in de problemen gekomen met anti-dopingorganisaties. In 2019 verdedigde hij tweemaal succesvol zijn lightheavyweight titel. Op 2 maart tijdens UFC 235 wist hij Anthony Smith via een unanimous decision te verslaan, en op 6 juli versloeg hij de Braziliaan Thiago Santos via een split decision.

In zijn eerste gevecht van 2020 nam hij het op 8 februari tijdens UFC 247 op tegen Dominick Reyes. Hij wist zijn titel met succes te verdedigen via een controversieel unanimous decision win. Vele critici vonden namelijk dat Dominick Reyes de partij had gewonnen.


In de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 maart kwam Jones weer in de problemen. Een politieagent van Albuquerque, New Mexico hoorde rond 1:00 uur ’s nachts het geluid van een schot afkomstig van een vuurwapen. Toen ze eropaf gingen troffen ze Jones in een zwarte Jeep aan. In de Jeep lag een open fles alcohol, waar het schot vandaan kwam wist Jones niet. In het politierapport van de politie van Albuquerque stond dat Jones een sterke alcoholgeur om zich heen had hangen. Er werden drie soberheidstesten op Jones uitgevoerd, hij faalde ze alle drie. Uiteindelijk deed Jones een blaastest waaruit bleek dat hij op z’n minst twee keer zoveel op had dan wettelijk is toegestaan. Jones gaf toe dat hij eerder had gereden en van plan was dat weer te doen. Verder werd er ook een vuurwapen met een gebruikte kogelronde in de Jeep aangetroffen. De ronde kwam overeen met het kaliber van het vuurwapen. Jones werd daarom op de vroege donderdagochtend gearresteerd voor het vermeend rijden onder invloed, en het onzorgvuldig gebruik van een vuurwapen. Ook had hij geen bewijs van een verzekering in zijn auto. Ondertussen is hij weer op vrije voeten.

Blijf MMA DNA in de gaten houden voor het laatste MMA nieuws uit binnen-en buitenland.

Comments are closed.

Translate »