breaking news

De UFC zet enkele gerankte vechters aan de kant

February 19th, 2017 | by Marcel Dorff

In een organisatie zo groot als de UFC is het logisch dat er af en toe contracten van vechters niet worden verlengd of dat vechters na een aantal slechte prestaties de laan worden uitgestuurd. Recent heeft de UFC over de 100 vechters ”gecut” met enkele opvallende namen. Hierbij kwamen nog eens een aantal opvallende namen bij deze week. Bekijk hieronder een Top 5 van de meest opvallende namen die door de UFC gecut werden. Ook gingen sommige vechters niet in op het aanbod van de UFC aangezien dit volgens hunzelf te laag was.

De gerankten

De Flyweight divisie in de UFC is nauwelijks ”diep” te noemen. Met een twintigtal vechters op het rooster zou je zeggen dat de UFC niet 1-2-3 vechters uit de divisie zal verwijderen. En zeker geen vechters met een ranking….niets is minder waar.

Kyoji Horiguchi (MMA 18-2/UFC 7-1) was een van de meest succesvolle Aziaten in de UFC. Met overwinningen tegen Dustin Pague, Darrell Montague, Jon Delos Reyes & Louis Gaudinot mocht Horiguchi in 2015 tijdens UFC 186 kampioen Demetrious Johnson uitdagen voor de UFC Flyweight Titel. Horiguchi verloor in de laatste seconde van het gevecht via Armbar. Sindsdien vocht Horiguchi nog driemaal voor de UFC. Zowel tegen Chico Camus als tegen Neil Seery werden relatief eenvoudige overwinningen behaald. Tegen Bagautinov in November 2016 was de partij meer in evenwicht. Echter wist Horiguchi opnieuw te winnen via Unanimous Decision. Met grote verbijstering werd dan ook gereageerd door MMA liefhebbers dat de Japanner niet langer voor de UFC zal uitkomen. De UFC had de Top 5 Flyweight een voorstel gedaan. Dit voorstel kon de Japanner niet bekoren. De UFC heeft Horiguchi geen nieuw voorstel gedaan tot op heden.

Ali Bagautinov (MMA 14-5/UFC 4-3) heeft niet voor niets de bijnaam ”Puncher King”. De Rus bezit over zeer harde knockoutpower in beide handen. Bagautinov won zijn eerste drie gevechten in de UFC tegen Marcos Vinicius, Timothy Elliott en John Lineker. De winst tegen Lineker leverde hem een titelgevecht tegen Demetrious Johnson op. Bagautinov verloor alle 5 de rondes. Na afloop van het gevecht werd Bagautinov betrapt op verboden middelen en zou hij een jaar geschorst worden. Na zijn schorsing vocht hij nog driemaal voor de UFC. Hij verloor een Unanimous Decision tegen topcontender Joseph Benavidez, maar wist in Juni 2016 zijn losing streak te doorbreken door in een zeer attractief gevecht Geane Herrera de baas te zijn. Uiteindelijk vocht Bagautinov zijn laatste gevecht in de UFC tegen Kyoji Horiguchi. Bagautinov verloor via Unanimous Decision. Ondanks een 4-3 record is Bagautinov zonder twijfel een Top 10 Flyweight. De Rus verloor in de Octagon alleen maar van Demetrious Johnson, Joseph Benavidez en Kyoji Horiguchi….of te wel de Top 4 minus Cejudo.

De Light-Heavyweight divisie schreeuwt om nieuw talent. De divisie zit eigenlijk al jaren in een dip nadat de echte top inmiddels op leeftijd is en de nieuwe jongens het vooralsnog moeilijk hebben om door te stromen. Toch vond de UFC het nodig om liefst drie gerankte vechters te ”cutten”.

Ryan Bader (MMA 22-5/UFC 15-5) kwam in 2008 via TUF 8 de UFC binnen. Bader won het toernooi door in de finale de Braziliaan Vinny Magalhaes KO te slaan. Bader wist zijn daarop volgende vier gevechten te winnen. Onder meer Keith Jardine en Antonio Rogerio Nogueira werden verslagen. Bader mocht het vervolgens opnemen tegen Jon Jones. Bader verloor via Guillotine Choke in de tweede ronde en raakte zijn ongeslagen Pro-MMA status kwijt. Nadat ook werd verloren van Tito Ortiz leek Bader even in de vergetelheid te raken. Maar na overwinningen op Jason Brilz en voormalig Light-Heavyweight Kampioen Quinton ”Rampage” Jackson kreeg Bader weer een soort van contendergevecht tegen Lyoto Machida. Bader verloor via KO en kon weer opnieuw beginnen. Vervolgens wist hij Vladimir Matyushenko te verslaan, maar liep vervolgens weer tegen een TKO verlies aan tegen de Braziliaan Glover Teixeira. Vervolgens wist Bader een winstreak van vijf partijen neer te zetten. Onder meer Ovince St.Preux en Rashad Evans werden betrekkelijk eenvoudig verslagen. Bader vocht begin 2016 een #1 contenderpartij tegen Anthony Johnson. Bader had geen schijn van kans en verloor vroeg in de eerste ronde via KO. Bader revancheerde zich met een schitterende KO tegen Ilir Latifi in Hamburg. In November 2016 vocht Bader een rematch tegen Antonio Rogerio Nogueira. In Brazilië overklaste Bader de Braziliaanse legende via TKO. Bader kreeg vervolgens een aanbieding van Bellator, maar wilde liever bij de UFC blijven. Echter was het geboden contract van Bellator beter en wilde de UFC niet tegemoet komen. Hierdoor is Bader (die jarenlang in de Top 5 stond van de divisie) geen UFC vechter meer.

Misha Cirkunov (MMA 13-2/UFC 4-0) is misschien wel het allergrootste talent sinds jaren in de UFC Light-Heavyweight divisie. Of beter gezegd was… Dana White liet eerder weten dat hij met de Canadese Let had gepraat over een contractverlenging. Beide mannen waren er echter niet uitgekomen waarna Dana White vertrok en liet weten ook niet meer in onderhandeling te willen gaan. Cirkunov kwam in 2015 de UFC binnen. Hij versloeg Daniel Jolly via KO in de eerste ronde. Cirkunov kreeg vervolgens Alex Nicholson tegenover zich. Nicholson kwam in een soort van neckcrank/facecrank vast te zitten waarna zijn kaak brak en de Amerikaan aftikte. In Juni 2016 werd de Moldaviër Ion Cutelaba via Arm-Triangle Choke Submission in de derde ronde verslagen. Drie op een rij en alle drie finishes. De UFC matchte Cirkunov tegen de Oekraïner Nikita Krylov. Cirkunov sloeg Krylov ”aan” vlak voor het einde van de eerste ronde en finishte het gevecht uiteindelijk via een Guillotine Choke. Cirkunov wist daarmee vier finishes in vier gevechten te realiseren en de Top 8 van de divisie binnen te komen…helaas blijft het hier dus bij.

Nikita Krylov (MMA 21-5/UFC 6-3) kwam in 2013 als Heavyweight vechter de UFC binnen. Krylov verloor zijn debuut van Soa Palelei, en won zijn tweede gevecht van Walt Harris. Hierna ging Krylov naar de Light-Heavyweight divisie waar hij meteen te maken kreeg met Ovince St.Preux. Krylov maakte een grote fout door in de eerste ronde een Guillotine Choke (terwijl OSP in half guard zat) vast te houden. Hierdoor kon St.Preux vanuit half guard de VonFlue Choke aanzetten en zo de winst pakken. Vervolgens wist Krylov vijf gevechten achter elkaar te finishen en te winnen. Zo werd gewonnen van Marcos Rogerio de Lima, Francimar Barroso en Ed Herman. Uiteindelijk verloor Krylov weliswaar in December 2016 van Cirkunov, maar de Oekraïner is altijd ”must see tv”. Krylov zag in 26 MMA partijen nog nooit de jury. Helaas zien we hem niet meer terug in de UFC.

Honorable mentions.
– Taylor Lapilus (MMA 11-2/UFC 3-1)
– Lorenz Larkin (MMA 18-5-0-1/UFC 5-5-0-0)
– Valérie Létourneau (MMA 8-6/UFC 3-3)
– Erik Perez (MMA 17-6/UFC 7-2)
– Rick Story (MMA 19-9/UFC 12-7)
– Bartosz Fabinski (MMA 13-2/UFC 2-0)

Comments are closed.

Translate »