breaking news

Californië State Commission wil strengere regels voor weight cut

March 23rd, 2017 | by Stefan Van Erp

De Californië State Athletic Commission (CSAC) gaat een plan indienen dat strengere regels bevat met betrekking tot de weight cut die vechters ondergaan voor hun gevecht. In het plan staan een aantal ideeën die baanbrekend zullen zijn binnen de MMA wereld. Steeds vaker komt het voor dat vechters opgenomen worden in het ziekenhuis door het heftige gewichtsverlies dat zij moeten ondergaan.

Het plan bevat 10 punten die de staat in wilt gaan dienen. De commissie wil zogenaamde “dehydration checks” gaan doen en het gewicht van de vechter 30 dagen en 10 dagen voor het gevecht controleren. Ook wil de commissie een 8% regel in gaan voeren. Dit houdt in dat een vechter niet meer dan 8% van zijn/haar totale gewicht mag verliezen. Veel vechters zitten op dit moment ver over de 8% heen.

Ook het niet halen van het gewicht wil de commissie zwaarder bestraffen. Op dit moment is het zo dat wanneer een vechter zijn gewicht niet haalt, deze 20% van zijn gage in moet leveren. De commissie wil hier aan toevoegen dat wanneer een vechter zijn gewicht niet haalt en het gevecht wint, ook 20% van de winstbonus moet uitkeren aan zijn tegenstander.

Een aantal punten op een rij:

Licentie per gewichtsklasse
Vechters krijgen een vergunning op hun laagst mogelijke gewichtsklasse. Deze vergunning wordt uitgegeven op basis van het gewicht, het verleden van de vechter, heeft deze het gewicht eerder gemist dan is de kans kleiner dat hij een vergunning krijgt. De artsen en commissie bepalen aan de hand van eerder genoemde punten of een vechter zijn licentie gaat krijgen.

Nieuwe gewichtsklassen
De commissie is het er over eens dat het aantal gewichtsklassen binnen het MMA te laag is. Hierdoor moeten vechters in veel gevallen dus meer gewicht verliezen dan eigenlijk goed voor ze is. Daarom stelt de commissie voor om extra gewichtsklassen toe te voegen aan het huidige rooster. De gewichtsklassen die de commissie voor ogen heeft zijn: 125, 135, 145, 155, 165, 175, 185, 195, 205, 225 en 265 lbs. Dit zijn 4 extra gewichtsklassen. De 170 lbs divisie zal dan gaan vervallen.

Gemeenschappelijke database
Op dit moment opereren de verschillende staten nog apart van elkaar. Het komt bijvoorbeeld voor dat een vechter in 1 staat geschorst is maar in de andere gewoon mag vechten. De CSAC wil een gemeenschappelijke database in gaan voeren. In deze database worden de vergunningen voor gewichtsklassen ingevoerd en deze zal dan ook door de matchmakers van de diverse organisaties gehonoreerd moeten worden.

Gewichtsklasse bepaling
Wanneer een vechter meer dan eens het beoogde gewicht niet haalt kan de commissie de vechter opleggen om in een hogere gewichtsklasse te gaan vechten. De vechter kan dan pas weer een vergunning voor een lagere gewichtsklasse krijgen als hij hiervoor goedkeuring heeft van de artsen.

“Dehydration checks”
Vechters drogen zich uit om binnen een korte tijd op het juiste gewicht te komen. Een vechter probeert in veel gevallen zo veel mogelijk af te vallen om in een lagere gewichtsklasse te vechten zodat zij hiervan voordeel kunnen hebben als ze een dag later tijdens het gevecht weer op hun normale gewicht zitten. Als het aan de CSAC ligt is dit verleden tijd. De commissie wil de vechters naast de officiële weging ook gaan wegen vlak voor hun gevecht. Mocht een vechter meer dan 8% van hun gewicht zijn aangekomen ten opzichte van de dag ervoor kan dit gevolgen hebben voor hun volgende gevechten. De commissie kan hen dan namelijk opleggen om in hogere gewichtsklassen te gaan vechten.

Extra weegmomenten
In het boksen is dit al vrij normaal. Een vechter die 30 dagen en 10 dagen voor het gevecht een weegmoment heeft. Dit wil de CSAC ook in gaan voeren. Op deze manier is goed te monitoren of een vechter niet te veel gewicht verliest in korte tijd.
Het is algemeen bekend dat extreem gewicht verliezen in korte tijd schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Regelmatig komt het voor dat vechters tijdens hun weight cut onwel worden en naar het ziekenhuis overgebracht moeten worden. Onlangs zond de BBC een documentaire uit over de impact van weight cut. Deze kun je hier bekijken:

Volg MMA DNA voor al het MMA nieuws uit binnen- en buitenland! 

 

 

Comments are closed.

Translate »