breaking news

Bisping of GSP? Wie gaat er winnen?

November 1st, 2017 | by Redactie
Bisping of GSP? Wie gaat er winnen?
UFC
0

Komende zaterdag staat het lang verwachte gevecht tussen Michael Bisping en Georges St-Pierre op het programma. De strijd om het Middleweight kampioenschap is op voorhand al een spannende. Haalt GSP zijn oude niveau? Is Bisping goed door zijn zware knieblessure gekomen? Allemaal vragen waar de gemiddelde vechtfan zich mee bezighoudt. Wij hebben beide heren tegenover elkaar gezet in de verschillende facetten. En ook volgens ons wordt het een spannende partij die beslist gaat worden op de details. 

185 lbs
Michael Bisping is de Middleweight kampioen en het gewicht waar hij sinds 2008 al zijn partijen in heeft gevochten. Daarvoor vocht Bisping op Light Heavyweight. Voor St-Pierre is dit niet het geval. Hij vocht al zijn partijen in de Welterweight divisie en gaat het nu opnemen tegen de kampioen van de Middleweight divisie. Bisping zal dus in het voordeel zijn als het gaat om gewicht.

Staand gevecht
Michael Bisping probeert bij praktisch ieder persmoment St-Pierre uit te dagen om met hem te staan in de kooi en het staand te houden. De reden is ook niet zo gek. Bisping won namelijk 16 van zijn 30 overwinningen via TKO/KO. St-Pierre heeft achtmaal iemand verslagen via KO/TKO en dit was dan ook tegen iemand die 15 pond lichter was dan het gewicht waar hij nu op gaat vechten. Echter valt St-Pierre niet te onderschatten als het gaat om zijn staand vechten. Met Howard Grant en Freddy Roach heeft hij uitstekende boks trainers. Toch lijkt Bisping in het voordeel als het gevecht staand zal blijven.

Grondgevecht
Michael Bisping is geen onbekende op het gebied van grondgevechten. Zo won hij onder anderen vier partijen via Submission en is hij in het bezit van de bruine band BJJ. Echter is het grondwerk van St-Pierre uitstekend te noemen. Als er een vechter is die een partij op de grond kan beslissen of tactisch uitzitten door te grinden is het St-Pierre wel. St-Pierre is in het bezit van de zwarte band BJJ en heeft ook een uitstekende worstel achtergrond. St-Pierre is dan ook in het voordeel als het gevecht op de grond is.

Kampioenschap ervaring
Georges St-Pierre is een legende in de UFC. Deze status heeft hij vooral bereikt door zijn indrukwekkende streak titelverdedigingen. Tussen 2007 en 2013 was hij een onneembare vesting voor 11 titeluitdagers. Liefst negenmaal op rij wist hij zijn UFC Welterweight titel succesvol te verdedigen. In 2013 besloot St-Pierre zelf zijn titel op te geven omdat hij zich terugtrok van MMA. Voor Michael Bisping wordt het de tweede keer dat hij zijn titel gaat verdedigen. Voor veel vechters uit de Middelweight divisie was het ongelooflijk dat hij zijn eerste titel mocht verdedigen tegen Dan Henderson om het vervolgens tegen GSP op te mogen gaan nemen. De Middleweight divisie zit met een ongekend sterke top 5 die allen een titelgevecht trachten te verdienen. St-Pierre heeft dus meer ervaring als het gaat om vechten in partijen die om de titel gaan.

Activiteit
Michael Bisping heeft nadat GSP gestopt was 8 partijen gevochten waarvan hij er 6 won en 2 verloor. Bisping vecht echter wel wat minder sinds hij zijn titel heeft. Zijn laatste gevecht dateert alweer van meer dan een jaar geleden. Voor St-Pierre wordt het zijn eerste gevecht in 4 jaar tijd. Er zijn legio voorbeelden van vechters die het moeilijk hebben na een lange afwezigheid. Het woord “ringrust” wordt regelmatig genoemd als het gaat om GSP. De tijd zal het leren maar Bisping zal in het voordeel zijn omdat hij al die tijd actief is gebleven.

Publiek
Michael Bisping staat bekend om zijn trashtalk voor de partij. Hiermee heeft hij veel fans vergaard maar ook veel mensen tegen zich in het harnas gejaagd. Voor St-Pierre ligt dit anders. Hij is altijd een voorbeeld kampioen geweest en heeft een enorme fanbase verzameld in de tijd dat hij vocht. St-Pierre zal dan ook in het voordeel zijn bij het publiek in New York.

Psychologische oorlogsvoering
Naast alle fysieke aspecten is het mentale aspect minstens zo belangrijk voor een vechter. Tegenwoordig proberen vechters voor hun partij überhaupt begonnen is de overwinning al binnen te slepen door onder de huid van hun tegenstanders te kruipen. Michael Bisping is hier zeer gedreven in. Voor GSP lijkt dit een nieuw aspect waar hij in het verleden minder mee te maken had. Al bij diverse stare downs heeft GSP een duw uitgedeeld aan Bisping omdat hij geïrriteerd was. Dit is precies wat Bisping wil bereiken. Want een geïrriteerde vechter maakt over het algemeen meer fouten dan een vechter die volledig gefocust is. Michael Bisping is wat psychologische oorlogsvoering betreft absoluut in het voordeel.

Eindstand: 4-3 Bisping
De uitslag ligt erg dicht bij elkaar en zal in sommige gevallen misschien suggestief tot stand zijn gekomen. Maar het onderstreept nogmaals dat de partij tussen Bisping en GSP zeer waarschijnlijk op details beslist gaat worden. Natuurlijk is er altijd een kans op een snelle KO of Submission. Maar wanneer deze heren 10 keer tegen elkaar vechten zal het zeker 8 keer een spannende partij opleveren.

Volg MMA DNA voor al het MMA nieuws uit binnen- en buitenland!

Comments are closed.

Translate »