breaking news

Tonya Evinger

Naam: Tonya Evinger
Bijnaam: Triple Threat
Record: 19 – 8 – 0 – 1 (UFC 0 – 3 – 0 – 0)
Geboortedatum: 04-06-1981
Geboorteplaats: Moses Lake, Washington, USA
Nationaliteit: Amerikaans
Lengte: 1.70m (5ft 7in)
Gewicht: 61kg (135lb)
Divisie: Bantamweight
Vecht uit: Houston, Texas, USA
Gym: W4R Training Center
Actief: 2006 – heden
Twitter: @tonyaevinger
 

Tonya Evinger is een MMA veterane die al jaren de UFC probeerde binnen te komen. Zo probeerde ze via TUF 18 de organisatie binnen te komen. Evinger verloor echter haar gevecht van Raquel Pennington en kon hierdoor meteen naar huis. De MMA veterane vocht sinds 2013 voor Invicta FC, en wist een zeer indrukwekkend resumé daar op te bouwen. Onder meer overwinningen tegen Cindy Dandois en Ediane Gomes leverde Evinger in 2015 een titelgevecht op tegen Irene Aldana. Evinger won in de vierde ronde via TKO en werd daarmee de nieuwe Invicta FC Bantamweight Kampioene. De titel was vacant omdat Lauren Murphy inmiddels naar de UFC was vertrokken. Evinger won ook twee maanden later van Pannie Kianzad, maar omdat Kianzad het gewicht van 135lbs niet haalde stond de titel niet op het spel. Evinger’s eerste titelverdediging was in Mei 2016. Colleen Schneider werd via Unanimous Decision verslagen.

Vervolgens vond het tweeluik met de Russische Yana Kunitskaya plaats. Het eerste gevecht werd verloren door Evinger, maar werd omgezet in een No-Contest nadat een protest van Evinger door de Missouri Athletic Commission werd ingewilligd. Hierdoor vond vier maanden later de rematch plaats. Ditmaal wist Evinger te winnen via Rear Naked Choke Submission in de tweede ronde, en behield ze haar titel. Evinger zou vervolgens haar titel verdedigen, maar kreeg een onverwachts telefoontje van de UFC. Megan Anderson kon wegens visumproblemen niet vechten voor de Women’s Featherweight titel tegen Cris Cyborg. Evinger pakte de kans, weliswaar een gewichtsklasse hoger. Evinger wist het tot de derde ronde uit te houden maar moest via TKO haar meerdere erkennen in Cyborg. Evinger zou vervolgens tijdens UFC Austin in Februari 2018 terugkeren tegen Marion Reneau in de Bantamweight divisie. Echter gooide een blessure roet in het eten. Ook haar daarop volgende partij zou geen plaatsvinden. In September 2018 stond Evinger ingepland tegen Ketlen Vieira. Echter raakte de Braziliaanse geblesseerd en werd de partij geschrapt.

Hierdoor werd Evinger in Oktober 2018 ingepland tijdens UFC 229 tegen de ongeslagen Aspen Ladd. Ladd vocht sterk en versloeg Evinger via TKO in de eerste ronde. Evinger had hierdoor twee gevecht achter elkaar verloren. De Amerikaanse zou vervolgens tijdens UFC Stockholm in Juni 2019 gaan proberen haar eerste overwinning in de Octagon te pakken. Helaas voor Evinger trof ze een tot op het bot gemotiveerde Lina Länsberg die voor eigen publiek sterk vocht en Evinger versloeg via Unanimous Decision.

 

UFC RECORD
Res. Tegenstander Methode Ronde Evenement Datum Notities
Loss Lina Länsberg Decision (Unanimous) 3 (5:00) UFC FN 153: Stockholm 1 Jun. 2019
Loss Aspen Ladd TKO (Punches) 1 (3:26) UFC 229 6 Okt. 2018 UFC Bantamweight Debut
Loss Cris Cyborg TKO (Knees) 3 (1:56) UFC 214 29 Jul. 2017 UFC Featherweight Titlefight/UFC Featherweight Debut

 

Translate »