breaking news

Gilbert Melendez

Naam: Gilbert Melendez
Bijnaam: El Niño
Record: 22 – 8 – 0 (UFC 1 – 6 – 0)
Geboortedatum: 12-04-1982
Geboorteplaats: Santa Ana, Californië, USA
Nationaliteit: Amerikaans
Lengte: 1.75m (5ft 9in)
Gewicht: 66kg (145lb)
Divisie: Featherweight
Vecht uit: San Francisco, Californië, USA
Gym: El Nino Sports
Actief: 2002 – heden
Twitter: @GilbertMelendez
 

Gilbert Melendez werd jarenlang gezien als een van de betere vechters die niet in de UFC vocht. De voormalig WEC en Strikeforce Lighweight Kampioen wist met overwinningen op Clay Guida, Josh Thomson, Tatsuya Kawajiri, Shinya Aoki en Jorge Masvidal keer op keer buiten de UFC te imponeren. Melendez een van de leden van ”The Skrap Pack” (hiertoe behoren ook onder meer de Diaz broers en Jake Shields) vocht ook nog tweemaal voor PRIDE FC. Beide wedstrijden wist ”El Niño” te winnen. Doordat de UFC in 2013 definitief de Strikeforce vechters overnam kwam Melendez eindelijk in de UFC terecht. Melendez kreeg van de organisatie meteen een titelgevecht tegen de destijds Lightweight Kampioen Benson Henderson. Het was een zeer competitief gevecht dat uiteindelijk via een controversiële Split Decision gewonnen werd door Benson Henderson. Zes maanden later zou Melendez zijn eerste en tot nu toe enige overwinning binnen de UFC pakken. Zo werd Diego Sanchez in een absolute kraker via Unanimous Decision verslagen. Vervolgens zou Melendez het opnemen tegen Khabib Nurmagomedov voor de #1 contenderplek, echter werd het gevecht om onbekende redenen gecanceld. Melendez kreeg vervolgens eind 2014 opnieuw een titelgevecht aangeboden tegen destijds Lightweight Kampioen Anthony Pettis. Melendez controleerde het gevecht in de eerste ronde, maar werd té roekeloos in de tweede ronde waardoor Pettis de kans zag Melendez voor de eerste en enige keer in zijn carrière te finishen via Guillotine Choke Submission. Vervolgens verloor Melendez een half jaar later van voormalig Bellator Kampioen en op dat moment toekomstig UFC Kampioen Eddie Alvarez via Split Decision. Melendez werd na afloop van het gevecht betrapt op verhoogde testosterongehaltes in zijn bloed. Melendez werd een jaar geschorst, waardoor hij pas halverwege 2016 terugkeerde.

Ditmaal stond de Braziliaan Edson Barboza tegenover hem. Barboza won in een zeer competitief gevecht via Unanimous Decision waardoor Melendez nu een losing streak van drie had. Wel dient gezegd te worden dat Melendez van topcompetitie verloor en dat het stuk voor stuk competitieve gevechten waren. Melendez ging vervolgens in gewicht omlaag naar de Featherweight divisie waar hij Jeremy Stephens tegenkwam. De eerste lowkick die Stephens wist te plaatsen werd Melendez in principe al fataal. Echter liet Melendez zien dat hij heel veel hart heeft en verloor hij via Unanimous Decision. Beide vechters kregen de Fight of the Night bonus. Melendez zou vervolgens tijdens de TUF 28 Finale in November 2018 zijn opwachting maken tegen Arnold Allen. Echter ging dit gevecht niet door. De UFC zou het gevecht opnieuw inplannen tijdens UFC 239 in Juli 2019. Helaas voor Melendez was Allen te sterk en verloor hij wederom via Unanimous Decision.

 

UFC RECORD
Res. Tegenstander Methode Ronde Evenement Datum Notities
Loss Arnold Allen Decision (Unanimous) 3 (5:00) UFC 239 6 Jul. 2019
Loss Jeremy Stephens Decision (Unanimous) 3 (5:00) UFC 215 9 Sep. 2017 UFC Featherweight Debut
Loss Edson Barboza Decision (Unanimous) 3 (5:00) UFC on FOX 20: Chicago 23 Jul. 2016
Loss Eddie Alvarez Decision (Split) 3 (5:00) UFC 188 13 Jun. 2015 Melendez tested positive for post-fight drug test.
Loss Anthony Pettis Submission (Guillotine Choke) 2 (1:53) UFC 181 6 Dec. 2014 UFC Lightweight Titlefight
Win Diego Sanchez Decision (Unanimous) 3 (5:00) UFC 166 19 Okt. 2013
Loss Benson Henderson Decision (Split) 5 (5:00) UFC on FOX 7: San Jose 20 Apr. 2013 UFC Lightweight Debut/UFC Lightweight Titlefight

 

Translate »