breaking news

no-cover

Maak kennis met Cris “Cyborg”

July 20th, 2017
UFC

Heb je het over vrouwen MMA, dan heb je het over deze topper! Nagenoeg 12 jaar ongeslagen, een winning streak van 17 gevechten waarvan 15 door middel van (T)KO, meervoudig “female fighter of the year” en oud Strikeforce en Invicta FC Featherweight kampioen. Haar naam? Cristiane “Cyborg” Santos!

Op de dag dat men wereldwijd naar de bioscoop gaat om de nieuwe James Bond film ‘A View to a Kill’ te bekijken en iedereen massaal naar het gelijknamige nummer van Duran Duran luistert, wordt Cristiane op 9 juli 1985 geboren in Curitiba, Brazilië.

Al op jonge leeftijd was Cristiane erg competitief ingesteld. Tijdens de jaren op haar ‘high school’ ontwikkelde zij zich tot nationaal handbaltalent. Toevalligerwijs trok Santos tijdens een kampioenschap de aandacht van een van de vaders, die voor zijn eigen dochter op de tribune zat. Het bleek Rudimar Fedrigo te zijn, hoofdinstructeur van de wereldberoemde ‘Chute Boxe Gym’ die oorspronkelijk begon als Muay Thai school.

Vier maanden na Fedrigo’s uitnodiging om deel te nemen aan zijn trainingen vocht Cristiane haar eerste MMA gevecht, tot op de dag van vandaag is dit het enige gevecht dat “Cyborg” ooit zou verliezen. Sindsdien is zij al zeventien gevechten ongeslagen en lijkt niemand op te kunnen tegen de kracht en het atletisch vermogen dat Cristiane naar de kooi brengt. Inmiddels is ze een black belt in Muay Thai onder Rafael Cordeiro en een BJJ brown belt onder Andre Galvão. Naast haar training in Brazilië en bij KingsMMA in Huntington Beach, maakt ze graag een uitstapje naar Phuket Top Team in Thailand.

Na vijf gevechten op rij in Curitiba, maakt zij haar Amerikaanse MMA debuut voor EliteXC tegen de gevaarlijke Shayna Baszeler, die op dat moment een record van 10-4 had. Santos wist in de 2e ronde door middel van (T)KO te winnen en speelde zich in de kijker van een grote groep Amerikaanse fans die haar tot op dat moment nog niet kende. Nog geen jaar later zou ze haar debuut voor Strikeforce maken, waar ze na haar succesvolle debuut tegen Akano voor de titel mocht vechten, Gina Carano zou haar uitdagen voor het initiële ‘Strikeforce Womens Featherweight kampioenschap’. Carano was op dat moment ongeslagen en stond over de hele wereld bekend als dé superstar in het vrouwen MMA. “Cyborg” had echter maar 1 ronde nodig om Carano te stoppen, met nog één seconde op de klok stopte scheidsrechter Josh Rosenthal het gevecht. Cristiane bleek veel te sterk voor de charismatische Carano, die na dit gevecht haar handschoenen ophing en met pensioen ging.

Justino zou haar titel drie maal verdedigen. In haar eerste gevecht als kampioene stond ze tegenover onze eigen Marloes Coenen. Marloes wist het een stuk langer vol te houden dan Carano, maar moest ook een dikke minuut voor het einde haar meerdere erkennen. Na Coenen wist ze ook haar titelgevechten tegen Jan Finney en Hiroko Yamaka te winnen. Haar overwinning tegen Hiroko werd achteraf geschrapt uit de geschiedenis boeken, daar “Cyborg” positief testte op het verboden middel Stanozolol.

Nadat Strikeforce werd overgenomen in 2012 door UFC werden ook (bijna) alle vechters overgenomen. De teleurstelling voor Cristiane was dan ook groot toen ze te horen kreeg dat de UFC geen ‘womens Featherweight divisie’ zou opstarten. Ze vond ruim een jaar later haar nieuwe thuis bij Invicta FC, waar ze snel werk van haar debuut tegen Fiona Muxlow maakte. Geschiedenis herhaalde zich toen Santos wederom tegen Coenen zou vechten voor de initiële Featherweight titel van de promotie. Dit keer moest Coenen het onderspit delven na 24 harde minuten.

Na haar 2e gevecht met Coenen zou “Cyborg” nog 3 maal voor Invicta vechten. Er kwam echter steeds meer kritiek over het niveau van haar tegenstanders. Charmaine Tweet en Faith Van Duin werden beide binnen 46 seconden verslagen en ook Ibragimova die als laatste tegenover Cristiane stond in een Invicta kooi werd binnen één ronde verslagen. Na deze zeer dominante overwinningen namen de geruchten over een gevecht met de tot dan toe ongeslagen Ronda Rousey toe.

Om aan dit gevecht deel te kunnen nemen zou “Cyborg” echter in gewicht moeten zakken van 145lbs naar 135lbs. Daar zij zéér weinig overtollig gewicht kwijt kan raken zou dit een ontzettend zware opgave worden. Er was korte tijd sprake van een gevecht op 140lbs, zodat Justino langzaam naar 135lbs toe kon werken. De Belgische Cindy Dandois zou haar tegenstander worden, echter verloor Ronda Rousey ondertussen volkomen onverwacht van meervoudig bokskampioen Holly Holm. Een ‘Superfight’ tussen Rousey en Santos was daarmee definitief van de baan en hiermee ook de motivatie om in gewicht te zakken.

De roep om “Cyborg” aan het UFC roster toe te voegen werd steeds luider en begin 2016 was het dan eindelijk zo ver. UFC maakt bekend dat Santos voortaan voor de UFC zal vechten, te weten op een zogenaamd ‘catchweight’ van 140lbs. In december 2016 werd bekend gemaakt dat men ook een echte Women’s Featherweight divisie ging opstarten. Santos werd meteen getipt als eerste Featherweight kampioene, daar velen haar beschouwen als de pound for pound beste vrouwelijke MMA vechter. Het is er tot op de dag van vandaag nog niet van gekomen, maar na de aankondiging van het titelgevecht tussen “Cyborg” en Tonya Evinger lijkt het echter een kwestie van tijd. Of doen we Evinger met deze laatste uitspraak tekort?

Wil je meer weten over de uitdager, Tonya Evinger? Lees dan volgende week haar artikel waar we de  diepte ingaan op haar carrière tot nu toe.

Volg MMA DNA voor al het MMA nieuws uit binnen- en buitenland!

Comments are closed.

Translate »