USADA en de UFC zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maandelijks worden de fans geconfronteerd met vechters die de dopingregels overtreden. De meest bekende gevallen van vorig jaar waren Jon Jones en Anderson Silva. Beide vechters wachten nog op hun straf.
Algemene Cijfers
USADA testte in 2017 in totaal 623 UFC vechters. Deze vechters werden bij elkaar 2816 keer getest. 17 atleten leverden een positieve test af en kregen hier een sanctie voor tussen de 6 en 24 maanden. USADA heeft aangegeven in 2018 het aantal testen te gaan verhogen om zo de sport nog schoner te krijgen.
Als we kijken naar het aantal testen per vechter, komt Holly Holm als winn
aar uit de bus. Zij is in totaal 15 keer getest door USADA in 2017. Ze wordt op de voet gevolgd door Cris Cyborg, TJ Dillashaw en Tecia Torres die 14 keer getest zijn in 2017. Anderson Silva complementeert de top 5 met 13 testen
Wanneer we het aantal testen tegen het aantal gevechten aanhouden komen er een aantal interessante zaken naar voren. Zo zijn er bijvoorbeeld 5 vechters die meer dan 10 keer getest zijn in 2017 maar geen enkele keer gevochten hebben in datzelfde jaar. Joseph Benavidez vocht niet in 2017 maar werd bijvoorbeeld 12 keer getest.
Zo waren er in 2017 ook een aantal geluksvogels als het gaat om dopingtesten. Zo werd Joachim Christensen slechts 1 keer getest terwijl hij in 2017 3 keer gevochten heeft voor de UFC. Ook Chase Sherman, Ben Saunders en Renato Moicano werden maar 1 keer getest terwijl zij meerdere partijen vochten.
Op landen niveau zien we dat de Zuid Koreaanse vechters verhoudingsgewijs (kijkend naar testen per gevecht) het meest getest werden met bijna 4 dopingtesten per vechter. In de statistieken zijn alleen de landen opgenomen met meer dan 10 actieve vechters in de UFC om een vertekend beeld te voorkomen. Waar veel mensen wellicht de Brazilianen bovenaan verwachten staan zij op de derde plek met meest geteste vechters. De Poolse vechters werden het minst getest met iets meer dan 2 testen per vechter.
Ook de Nederlandse vechters werden getest in 2017. Alistair Overeem gaat aan kop met 11 testen in 2017. Op de tweede plaats met meeste testen vinden we Stefan Struve gevolgd door Germaine de Randamie. Ook Gegard Mousasi, die alleen in het begin van het jaar een partij vocht werd 2 keer getest.
2017 telde voor de UFC 18 (interim) kampioenen die in totaal 184 getest werden. Naast de eerdergenoemde Cris Cyborg en TJ Dillashaw werd Daniel Cormier 13 keer getest en eindigde de teller voor Demtrious Johnson en Stipe Miocic op 12. Jon Jones, die positief testte in 2017 heeft in totaal 9 testen gedaan. De minst geteste kampioen is Conor McGregor. Hij werd 6 keer getest door USADA. Kanttekening daarbij is dat McGregor geen partijen voor de UFC vocht in 2017.
Wanneer je voor de UFC vecht en doping wilt gebruiken is Chute Boxe Academy de laatste gym waar je wilt zijn. Gekeken naar het aantal keer dat zij een vechter hebben geleverd is het gemiddelde aantal dopingtesten met 6,29 erg hoog. Chute Boxe leverde in 2017 vijf vechters aan de UFC die gezamenlijk goed waren voor 7 partijen en 44 dopingtesten. MMA Lab is de plek waar USADA gemiddeld het minst vaak langskomt. Zij leverden afgelopen jaar 14 vechters die gezamenlijk 26 partijen vochten en waar de controleur 55 keer op de stoep stond voor een controle. Bij dit overzicht hebben we alleen de Gyms meegenomen welke meer dan 5 vechters leverde om een vertekend beeld tegen te gaan.
USADA geeft aan dat alle testen volledig willekeurig zijn en dat is ook in de resultaten terug te zien. Wel is het duidelijk dat de kampioenen gemiddeld vaker getest worden als de vechters die geen titel dragen. Verder kan het vooroordeel dat Brazilianen het vaakst getest worden ook naar het land der fabelen verwezen worden. Ook is er weinig onderscheid tussen de grote en kleine Gyms en wordt een vechter gemiddeld 3 keer per partij gecontroleerd op doping. Dit is een enorm verschil met de periode voor USADA het anti-doping regime voor de UFC in handen had. Hoewel het voor veel fans tamelijk vervelend is als hun favoriete vechter een tijd niet kan vechten door een schorsing zorgt USADA er wel voor dat de competitie zo eerlijk mogelijk verloopt. In 2018 gaat USADA nog vaker testen om zo te proberen doping helemaal uit de sport te bannen.
Volg MMA DNA voor al het MMA nieuws uit binnen- en buitenland!