Jairzinho Rozenstruik vecht tijdens het Main Event van UFC on ESPN 7 op 7 december aanstaande tegen Alistair Overeem. Freelance journalist Michel van ‘t Klaphek dook in de geschiedenis van Jairzinho en schreef daar deze achtergrond reportage over voor MMA DNA.
Ineens was ‘ie daar. Boom van een kerel, Surinaamse vlag om de schouders, kale kop en een gefocuste blik: Jairzinho Rozenstruik. Op het eerste gezicht iemand met wie je geen problemen wilt. Dit angstaanjagende beeld staat in schril contrast met de manier waarop Rozenstruik na zijn partijen oogt. De boomlange Surinamer is dan steevast voorzien van een grote glimlach, vriendelijke uitstraling en gaat amicaal om met de pers. Logisch ook, want tot nu toe loopt Rozenstruik zijn MMA-carrière op rolletjes en valt er niets te klagen.
De echte kenners wisten al lang van zijn bestaan, maar voor het grote publiek was UFC 244 dé kennismaking met Bigi Boy. Voorafgaand aan het spektakel rondom het groots opgezette gevecht tussen Nate Diaz en Jorge Masvidal wist Rozenstruik zijn tegenstander binnen 29 seconden weer naar huis te sturen. Bedankt, en tot ziens.
Waarschijnlijk is Andrei Arlovski er nog goed vanaf gekomen, want hij had veel meer schade kunnen oplopen. Ik denk dat ik niemand beledig wanneer ik zeg dat de twee op een totaal ander niveau leken te zitten. Rozenstruik zijn klappen hadden de impact van sloophamers, terwijl Arlovski onder water leek te vechten.
De winstpartij zette de naam Rozenstruik op de kaart bij het grote publiek, maar nog niet iedereen is overtuigd. Arlovski is immers niet meer dezelfde vechter die zich enkele jaren geleden UFC-zwaargewichtkampioen mocht kronen. De Wit-Rus is nog steeds een vechter van het hoogste niveau, maar zijn beste jaren liggen achter ‘m. De echte test gaat daarom op 7 december plaatsvinden, wanneer Rozenstruik een andere veteraan uit de sport ontmoet: Alistair Overeem.
The Demolition Man heeft zichzelf de afgelopen jaren opnieuw uitgevonden en dat is te zien aan zijn prestaties. Overeem had bij Pavlovich en Oleynik, beiden gerankt in de top 15 van de UFC-zwaargewichtendivisie, aan één ronde genoeg om de overwinning veilig te stellen.
Rozenstruik, aan de andere kant, kwam tot nog toe vooral tegenstanders zonder Wikipedia-pagina tegen. Dit hoeft natuurlijk niets te betekenen – we hebben het immers over MMA waarin alles kan gebeuren – maar 7 december wordt hoe dan ook een graadmeter. Wanneer de Surinamer zijn indrukwekkende winstreeks een vervolg weet te geven door ook Overeem overtuigend te verslaan, weten we het zeker: Bigi Boy is hier om te blijven.
Aan de randvoorwaarden kan het in ieder geval niet liggen. Rozenstruik is populair en krijgt aandacht van media, fans, medevechters en de muziekindustrie. Platenlabel TopNotch maakte bijvoorbeeld een minidocu over de Surinaamse vechter en ook wij van MMADNA spraken meermaals met Rozenstruik.
Bovendien hebben internationale mediaoutlets als ESPN de atleet ontdekt, getuige het toegenomen aantal interviews van de afgelopen maanden. Tot slot ontvangt Bigi Boy veel steun via social media en verzorgde populaire rapper Josylvio zijn laatste walk out-nummer. Deze track is inmiddels goed voor bijna 800,000 weergaven op YouTube en tienduizenden Spotify-streams.
Het moge duidelijk zijn: Rozenstruik heeft de wind in de zeilen. Maar, hoe heeft de weg hiernaartoe eruitgezien? Met andere woorden: wie is Bigi Boy eigenlijk? Tijd voor een blik op zijn carrière tot nog toe.
Jairzinho Rozenstruik werd geboren op 17 maart 1988 in Paramaribo. Volgens zijn Wikipedia-pagina begon hij pas op zeventienjarige leeftijd met kickboksen. “Pas” inderdaad, want veel UFC-vechters konden eerder vechten dan lopen, zo lijkt het. Het is daarom des te knap dat hij in totaal 85 kickbokspartijen wist af te werken, waarvan hij er 76 won.
Dit resultaat is nog indrukwekkender wanneer je op de hoogte bent van de omgeving waarin Rozenstruik destijds trainde. Hoofdtrainer Michael Babb laat in de docuserie van TopNotch weinig aan de verbeelding over: “Het was echt een chaos. De ene is met gewichten bezig, de ander heeft verschillende handschoenen aan. Echt een tyfuszooi, op z’n plat Amsterdams gezegd.”
Toch was Babb geïntrigeerd door de vechtsporters die in het als sportschool dienstdoende buurthuis rondliepen. Dit is gezien de recente successen van zijn sterpupil terecht, maar het had heel anders kunnen lopen.
Zo was het lange tijd bijvoorbeeld helemaal niet Rozenstruik’s plan om MMA-vechter te worden, maar kickbokser. In deze discipline maakte de Surinamer op 23 december 2009 zijn professioneel debuut tegen Murat Aygun, tegenwoordig vooral bekend van de WFL. Na drie rondes van drie minuten werd de Turk als winnaar aangewezen.
Na dit teleurstellende begin van zijn professionele kickboksloopbaan trok Rozenstruik nog 14 keer de grote handschoenen aan, met wisselend succes. Hij wist 8 partijen te winnen, maar trok ook 5 keer aan het verkeerde eind en werd onder meer door Michael Duut verslagen. De oplettende lezer merkt dat we nu op 13 kickbokspartijen zitten. Na 9 minuten de ring te hebben gedeeld met Jahfarr Wilnis kon de jury geen winnaar aanwijzen, en behaalde Rozenstruik het eerste gelijkspel in z’n carrière.
Tussen de kickbokspartijen door maakte Rozenstruik op 26 mei zijn professionele debuut als MMA-vechter tegenover Evgeni Boldyrev. Dit debuut liep een stuk voorspoediger dan zijn kennismaking met professioneel kickboksen. De Oekraïner werd namelijk in de eerste ronde verslagen. Bovendien liet Rozenstruik tijdens deze partij voor de eerste keer zijn handelsmerk achter: het vroegtijdig beslissen van gevechten.
Ironisch genoeg stonden de twee een paar maanden later wederom tegen elkaar, maar aan de uitkomst veranderde weinig. Rozenstruik sloeg Boldyrev wederom binnen de eerste ronde naar het canvas, waarna de Oekraïner niet meer opstond.
Na deze rematch met de Oekraïner in november van 2012, werd het stil rondom Rozenstruik. Tenminste, als je het over zijn MMA-loopbaan hebt. De kickbokscarrière was namelijk springlevend. Tussen november 2012 en april 2017, het moment waarop Bigi Boy zijn MMA-carrière weer oppakte, werkte hij namelijk 15 geregistreerde partijen af. Hiervan wist hij er 12 te winnen. Gedurende deze periode verloor hij alleen van Muamer Tufekčić en Benjamin Adegbuyi, huidig Glory-vechter en sparringpartner van Rico Verhoeven.
Dit is echter alweer een hele tijd geleden, want de Surinamer en Roemeen stonden in 2013 tegenover elkaar. Sinds dat jaar verloor Bigi Boy geen enkele kickbokspartij. Sterker nog, hij wist enkele grote namen te verslaan. Onder meer Rodney Glunder, Colin George (die tegenwoordig bodyguard van Boef is) en Donegi Abena staan op het slachtofferlijstje van Rozenstruik.
Op 27 december 2016 liep niet alleen het jaar op zijn einde, ook de kickbokscarrière van Jairzinho Rozenstruik zat er zo goed als op. Op deze avond nam hij het tijdens een evenement in Paramaribo op tegen een landgenoot: Sergio Pique. De rode draad van Rozenstruik zijn carrière zette zich wederom voort en het werd opnieuw een kort avondje. Pique ging in de tweede ronde knock-out.
Hierna gebruikte Rozenstruik zijn kickbokshandschoenen waarschijnlijk alleen nog maar tijdens het trainen, want de overstap naar MMA was definitief. In april van 2017 stapte hij voor de eerste keer in bijna vijf jaar weer de kooi in. De tegenstander van die avond was Engelbert Berbin. Of de ontmoeting met Bigi Boy hieraan ten grondslag ligt is niet zeker, maar het was Berbin’s enige en direct ook laatste MMA-partij.
Na een confrontatie met Marvin Aboeli (2-5) op een gala in Aruba staat Rozenstruik in mei van 2018 tegenover Andrey Kovalev op een Rizin-evenement. De step-up in competitie laat zich direct merken, want het is de eerste keer dat de Surinamer een MMA-partij compleet uitvecht. Rozenstruik wint op split decision van de Oekraïner, die net als eerdere tegenstander Berbin hierna geen MMA-partij meer draaide.
Ondanks de winstpartij ziet Rizin geen reden om Rozenstruik nog een gevecht aan te bieden, waardoor zijn eerstvolgende partij pas op 27 december 2018 plaatsvindt in Paramaribo. Heel lang kon het thuispubliek echter niet van de partij genieten, want tegenstander Robert McCarthy ging al tien seconden in de eerste ronde knock-out. Dit was destijds een record voor Rozenstruik.
Deze snelle knock-out viel in de smaak bij de UFC, want Rozenstruik maakt begin 2019 zijn debuut voor de promotie tijdens een evenement in Fortaleza, Brazilië. Ook Jairzinho zelf was enigszins verrast: “Ineens was ik er, ja. Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik kreeg dat contract en stuur het terug, en ineens was ik een UFC-vechter”, zegt hij in gesprek met Veronica Fight. Tegenstander Junior Albini (14 – 6) wist het op de avond van het gevecht een ronde uit te houden, maar ging na een kleine minuut in de tweede ronde ten onder aan een hoge trap gevolgd door een barrage van stoten.
Het voorlopige hoogtepunt van Bigi Boy zijn carrière vond plaats in juni 2019. Op de onderkaart van UFC Fight Night 154 wist hij zijn eigen record te verbreken door Allen Crowder (10 -4) binnen de eerste negen seconden knock-out te slaan. In deze vluchtige tijden van social media doen dit soort korte filmpjes het ontzettend goed voor je populariteit – vraag maar aan Jorge Masvidal – en dus begon de naam Rozenstruik steeds vaker op te duiken in nieuwsartikelen, interviews en video’s.
Voorafgaand aan zijn duel met Bigi Boy gaf Andrei Arlovski aan nog nooit van de Surinamer gehoord te hebben. Dit is achteraf bekeken een nogal ironische opmerking, want dit gevecht heeft uiteindelijk voor de definitieve doorbraak van Rozenstruik gezorgd. Hij had er iets langer voor nodig dan de vorige keer, maar de officiële eindtijd van 29 seconden zorgde voor de zoveelste keer voor een kort avondje. Alhoewel Rozenstruik na aflopen tevreden was, gaf hij ook een inkijkje in zijn brein en brandende ambitie. “I try to finish fast: maybe I can get a 4 second knock-out next time”, verklaarde hij tegenover de pers.
De tijd zal leren of hij deze ambitie kan waarmaken. Rozenstruik staat op 7 december 2019 tegenover Alistair Overeem in Washington, waar zij het hoofdprogramma van UFC on ESPN 7 verzorgen. Wat de avond ook gaat brengen, Rozenstruik lijkt er rustig onder te blijven. En waarom ook niet? Het is bewonderenswaardig dat je na drie UFC-wedstrijden al tegen iemand van het kaliber Overeem staat. Rozenstruik lijkt zich hiervan bewust te zijn. Op de vraag wat het voor hem betekent om als succesvol atleet voor Suriname uit te komen gaf hij het volgende, kenmerkende antwoord. “It means a lot to me, my team and also the people of Surinam. I’m living the dream.”