breaking news

Vechtsportautoriteit scherpt regels aan voor jeugdige vechters

November 10th, 2017 | by Stefan Van Erp

De Nederlandse vechtsportautoriteit heeft bekend gemaakt dat de regels voor minderjarige vechters worden aangescherpt. De autoriteit gaat er geleidelijk voor zorgen dat per 1 januari 2020 vechters onder de 18 jaar in een partij geen stoten of trappen naar het hoofd mogen plaatsen. 

De eerste fase van deze nieuwe regel vindt al plaats op 1 januari 2018. Vanaf deze datum mogen vechters onder de 16 jaar geen stoten en trappen op het hoofd plaatsen in hun partij. Per 2019 geldt dit voor vechters onder de 17 jaar.

‘Trappen en stoten naar het hoofd is schadelijk voor de gezondheid van vechtsporters. Onderzoek naar de gezondheidseffecten wijst uit dat niet alleen een knock-out leidt tot hersenschade, maar dat ook het keer op keer raken van het hoofd de hersenfunctie aantast. Bovendien blijkt dat zowel korte als lange termijn gezondheidseffecten optreden als gevolg van deze impact op het hoofd. Het gaat daarbij in het bijzonder om vergeetachtigheid, duizeligheid, aantasting van het spraakvermogen en hogere kans op vervroegde intreding van Parkinson, Alzheimer en dementie’, aldus de vechtsportautoriteit.

Volgens Ringarts en bestuurslid Bas Pijnenburg is dit een doorbraak voor de sport. Hierover zegt hij het volgende op de website van vechtsportautoriteit: “Dit is een historische stap voor het kickboksen, thaiboksen en MMA in Nederland. Wij zijn sinds jaar en dag het land van de grote vechtsportkampioenen, maar hebben ook een verantwoordelijkheid als gidsland in de ontwikkeling van deze sporten. Die maken we hiermee waar door de gezondheid van sporters voorop te stellen.”

Volg MMA DNA voor al het MMA nieuws uit binnen- en buitenland! 

Comments are closed.