breaking news

Mamed Khalidov, Top-Middleweight zonder Internationale erkenning

March 12th, 2017 | by Marcel Dorff

Als je in Polen vraagt wie is de beste MMA vechter van het land, zullen er veel Polen zijn die de naam Mamed Khalidov noemen. De man van Tsjetsjeense afkomst, in Rusland geboren en met de Poolse nationaliteit bouwt al jaren aan een imposante MMA carrière. Onder de hardcore fans is Khalidov iemand die wordt gezien als een vechter die in de Top 10 van de UFC zou mee kunnen draaien. Ondanks dit alles hebben de grotere Amerikaanse organisaties vooralsnog geen interesse getoond in de sterke Middleweight.

Khalidov (MMA 33-4-2) zijn achtergrond ligt in het Kyokushin Karate. Daar begon hij op 12-Jarige leeftijd mee. Khalidov kreeg later toen hij op zijn zeventiende naar Polen vertrok ook interesse in andere vechtsporten als worstelen, taekwondo en boksen. Al snel begon Khalidov te trainen als een MMA vechter en werkte aan zijn BJJ, Worstelen, Kickboksen en Sambo. Op 24-Jarige leeftijd maakte Khalidov zijn Pro-MMA debuut in Litouwen. Zonder succes, Khalidov verloor via TKO. Dit zou de eerste en enige keer zijn in Khalidov’s carrière dat hij verloor via TKO. Khalidov wist in zijn eerste zes MMA partijen een mager record van 3-3 bij elkaar te vechten. Zijn drie verliespartijen werden opvallend allen geleden in Litouwen.

Khalidov wist vervolgens acht gevechten achter elkaar te winnen, waarvan acht finishes en zeven daarvan in de eerste ronde. Khalidov won ondertussen ook nog even de Full Contact Prestige titel in Polen. Dit trok de aandacht van de Konfrontacja Sztuk Walki organisatie, beter bekend als de KSW organisatie. Een van de betere organisaties in Polen. Onder meer Martin Zawada en Dave Dalglish werden verslagen door Khalidov die nadat hij een uitstapje had gemaakt naar de ShoXC organisatie in de VS (zijn enige partij tot noch toe in de VS) mocht vechten voor de allereerste KSW Light-Heavyweight titel tegen Daniel Acacio. Khalidov won dit gevecht via een KO na iets meer dan een minuut.

De Japanse organisatie Sengoku RC had de (inmiddels) Pool op het oog. Khalidov mocht het opnemen tegen Jorge Santiago. Santiago enigszins mislukt in de UFC had bij Sengoku RC recent de titel gewonnen. Echter was het gevecht tegen Khalidov een non-title bout. Khalidov had geen enkele moeite met Santiago en sloeg de Braziliaan vroeg in de eerste ronde ijskoud tegen het canvas. Sengoku RC wist toen dat ze een rematch voor de titel moesten houden om de Kampioen geloofwaardig te houden. Vier maanden later stonden beide mannen opnieuw tegenover elkaar. Dit keer was het echter Santiago die via Unanimous Decision zijn titel behield. Dit was voor Khalidov zijn vierde verliespartij in zijn carrière. Dit zou voorlopig ook zijn laatste zijn.

Sinds zijn verlies tegen Santiago in Maart 2010 heeft Khalidov niet meer verloren. Veertien gevechten achter elkaar heeft de Pool op dit moment niet verloren. Hij heeft een winstreak van dertien aangezien het eerste gevecht van die veertien in een draw eindigde. Met een record van 17-0-2 in de KSW organisatie wordt Khalidov gezien als een absoluut fenomeen. Onder meer mannen als Melvin Manhoef, Kendall Grove, Maiquel Falcao, Rodney Wallace, Jesse Taylor en Matt Lindland werden stuk voor stuk gefinisht. In November 2015 mocht Khalidov vechten voor de KSW Middleweight titel tegen Michal Materla. Via een Flying Knee KO na ongeveer 30 seconden mocht Khalidov zichzelf de nieuwe KSW Middleweight Kampioen noemen. In Mei 2016 verdedigde Khalidov de titel tegen Aziz Karaoglu. Enigszins moeizaam werd via Split Decision gewonnen.

Gisteren maakte Khalidov zijn debuut voor de Russische ACB organisatie. Tijdens het Main Event nam hij het op tegen oud UFC vechter en Engelsman Luke Barnatt in Manchester. Khalidov wist de klus binnen 21 seconden te klaren via KO in de eerste ronde, en onderstreepte opnieuw waarom fans hem zo graag in de VS willen zien vechten. Maar eerst zal Khalidov tijdens het KSW 39 evenement in Polen het Main Event gaan verzorgen tegen Welterweight Kampioen Borys Mankowski. In een catchweight gevecht zullen de Welterweight Kampioen en de Middleweight Kampioen het tegen elkaar opnemen. KSW 39 zal worden gehouden in het Nationale Stadion van Warschau en zal een van de grootste MMA evenementen worden die ooit in Europa gehouden is.

Of we Khalidov ooit in de UFC, Bellator MMA of WSOF gaan zien is maar de vraag. Maar MMA fans hopen dit al jaren, aangezien de tegenstand voor Khalidov in Europa duidelijk een maatje te klein lijkt te zijn.

Bekijk hieronder het gevecht tussen Khalidov en Barnatt van gisteren.

Blijf MMA DNA in de gaten houden voor al het MMA nieuws uit binnen-en buitenland.

Comments are closed.