breaking news

Gleison Tibau keert terug na twee jaar schorsing tegen Islam Makhachev tijdens UFC 220

November 3rd, 2017 | by Redactie

Het Braziliaanse Combate wist eerder vanavond te melden dat Gleison Tibau op 20 Januari 2018 zijn terugkeer zal maken in de Octagon. De Braziliaan neemt het die avond op tegen de Dagestani Islam Makhachev in de Lightweight divisie. Tibau keert terug van een twee jaar durende schorsing nadat hij betrapt werd op het gebruik van een verboden middel. Tibau maakt nu zijn comeback in de Octagon van de TD Garden te Boston, Massachusetts. Het gevecht staat gepland voor de Preliminary Card van UFC 220.

Islam Makhachev (MMA 14-1/UFC 3-1) is een van die grote Russische talenten binnen de UFC. Makhachev maakte in 2015 als ongeslagen vechter zijn debuut in de UFC. Hij nam het op tegen Leo Kuntz. Makhachev zoals zoveel Russen (Makhachev is een Dagestani) een Sambo achtergrond finishte zijn opponent in de tweede ronde via een Rear Naked Choke Submission. Vervolgens werd Makhachev een aantal maanden later gekoppeld aan de sterke Adriano Martins. Martins bleek inderdaad geen fijne tegenstander voor Makhachev die vroeg in de eerste ronde verloor via KO, en hiermee zijn eerste Pro-MMA verlies moest incasseren. Makhachev zou vervolgens vechten tegen Drew Dober maar werd positief getest op het gebruik van Meldonium. Makhachev werd van het gevecht gehaald, maar kreeg geen schorsing. Dit omdat het middel pas sinds Januari 2016 op de verboden middelen lijst staat, en USADA heeft kunnen aanduiden dat Makhachev dit middel voor 2016 had gebruikt dus niets illegaals had gedaan. Makhachev haalde ondertussen in Bulgarije de gouden medaille binnen voor het onderdeel Combat Sambo voor mannen onder de 74 kilogram. In September 2016 zagen we Makhachev terug in de Octagon tegen Chris Wade. Makhachev domineerde twee van de drie rondes en versloeg de Amerikaan Wade via Unanimous Decision. Makhachev trok vervolgens die goede lijn door. Zo werd begin dit jaar gewonnen van American Top Team veteraan Nik Lentz via Unanimous Decision. Vervolgens zou Makhachev zijn opwachting maken in September dit jaar tijdens UFC Rotterdam tegen de Braziliaan Michel Prazeres. Echter gaf Makhachev de voorkeur aan de pelgrimstocht naar Mekka en vocht hij niet tegen Prazeres.

Gleison Tibau (MMA 33-12/UFC 16-10) is een van de langst zittende UFC vechters op het roster van de organisatie. Tibau vecht al sinds 2006 voor de organisatie. De BJJ Black Belt die zowat bij het meubilair van American Top Team hoort is niet weg te denken binnen de UFC. Tibau heeft echter nooit voor de titel gevochten binnen de organisatie omdat hij vaak op het laatste moment van zijn ”run” net te kort kwam. De Braziliaan beschikt echter over een zeer goed resumé met overwinningen tegen Thiago Alves, Jeremy Stephens, Adriano Martins, Jamie Varner en voormalig UFC Lightweight Kampioen Rafael Dos Anjos. In 2012 vocht Tibau tegen de ongeslagen Dagestani Khabib Nurmagomedov. Nurmagomedov won op alle scorekaarten via 30-27, ondanks dat werd de decision als zéér controversieel beschouwd. Heel veel MMA media hadden Tibau dat gevecht namelijk via 30-27 gegeven. Tibau is tot de dag van vandaag misschien wel de enige vechter die het Nurmagomedov écht moeilijk heeft weten te maken. Tibau vocht driemaal in 2015. Zo werd gewonnen van de Noord-Ier Norman Parke via Split Decision, maar werd vervolgens verloren van de huidige UFC Interim Lightweight Kampioen Tony Ferguson via Rear Naked Choke Submission vroeg in de eerste ronde. Tibau leek 2015 positief af te sluiten met een Rear Naked Choke Submission overwinning tegen Abel Trujillo vroeg in de eerste ronde. Echter werd de overwinning later omgezet in een diskwalificatie nadat bekend werd dat Tibau positief werd getest op het gebruik van een verboden middel. Tibau gaf toe het middel willens en wetens te hebben gebruikt en werd voor twee jaar geschorst door USADA. Tibau maakt in Januari 2018 na ruim twee jaar zijn terugkeer in de Octagon.

Comments are closed.